Srbija

Sednica SB UN o Kosovu odložena

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odložio za utorak redovnu sednicu na kojoj će se razmatrati izveštaj generalnog sekretara Ban ki Muna o stanju na Kosovu.

Sednica posvećena stanju na Kosovu trbalo je da počne danas u 16 časova po srednjoevropskom vremenu.

Kako prenosi agencija Tanjug, zbog problema u Njujorku, nastalih kao posledica uragana Ajrin, pokazalo se da nema uslova za održavanje sednice SB u palati UN. Prvi naredni slobodan termin bio je utorak pre podne.

Inače, izveštaj generalnog sekretara UN koji će se razmatrati, obuhvata period do 15. jula, i njime nisu obuhvaćeni incidenti na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak koji su se dogodili krajem prošlog meseca.

Tada su podsetimo, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije administrativne prelaze pokušali da ih stave pod kontrolu. O tim događajima članice Saveta bezbednosti upoznaće novi vršilac dužnosti šefa Misije UN na Kosovu Farid Zarif.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji će predstavljati Srbiju na sednici SB, nada se usvajanju Predsedničkog saopštenja koje je podnela Rusija. Njime se Priština osuđuje zbog primene sile i zahteva da se situacija vrati na pređašnje stanje.

"Mislim da je izuzetno važno da sa ove sednice Saveta bezbednosti izađe snažna poruka svima onima koji misle da se problemi na Kosovu mogu rešavati silom: da je to neprihvatljivo, a da se rešenja moraju tražiti kroz dijalog i ni na jedan drugi način. Ovo je trenutak u kome treba da se na otvoreni način razgovara o tome da li je upotreba sile poželjna, jer ako jeste, ona će svakako biti upotrebljena i u budućnosti. Srbija smatra da to nije put kojim treba da se rešavaju problemi", kazao je Jeremić.

Zamenik premijer Ivica Dačić kaže da se što pre mora izaći iz trenutne pat pozicije, a to je moguće jedino kroz kompromisno rešenje.

"Ja od te sednice zaista ne očekujem ništa, jer mislim da će one zemlje koje su, da tako kažem, blagonaklono gledale na poslednje postupke Prištine, da neće dozvoliti da bude bilo kakav zaključak koji će ići ispod tog nivoa, tako da ovo je jedna sad pat pozicija. Niti Priština može u potpunosti svoju nezavisnost, niti pak Srbija može u međunarodnim organima zbog veta druge strane, donosi i predlaže neke odluke koje bi potraživale srpski suverenitet i integritet", smatra on.Sednici će prisustvovati i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj. U saopštenju iz njegovog kabineta se da će Hodžaj "od Srbije zatražiti da rasformira ilegalne paralelne državne strukture na Kosovu kao i da ne podržava politički grupe organizovanog kriminala na severu".

Hodžaj će takođe, kako se navodi, predstavnicima država koje učestvuju u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine ukazati na "nespremnost Srbije da prihvati kosovske pečate."

Jedna od tema sednice biće i istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Ministar Jeremić, međutim, ne očekuje da će na sednici doći do glasanja o predlogu srpske rezolucije, kojom se predviđa da se istraga o trgovini ljudskim organima vodi pod mandatom UN, ali kako kaže – Savet bezbednosti će o tome morati da se izjasni do kraja godine.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend