Srbija

Šest naloga za hapšenje

Euleks je potvrdio da je današnja akcija na severu Kosova povezana sa istragom ubistva pripadnika Kosovske policije u julu kod graničnog prelaza Brnjak.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević najavila je da će Euleks imati ovakve akcije i u budućnosti.

"Operaciju je sprovela Specijalna policija Euleksa uz podršku KFOR-a. Istragu vode Euleks i Kosovska policija. Pretresena su četiri privatna prebivališta i zaplenjeni su dokazi u vezi sa istragom uključujući i oružje", rekla je Gudeljević za B92.

Ona je dodala da postoji šest naloga za hapšenje lica osumnjičenih za ubistvo i da se operacije slične jutrošnjoj , "odnosno operacije koje se odnose na istrage ubistva pripadnika kosovske policije i druge akte nasilja koji su se nedavno dogodili na severu"

Gudeljević je u ime Euleksa pozvala lokalnu zajednicu da podrži vladavinu prava i "pomogne u naporima da se počinioci ovih krivičnih dela izvedu pred lice pravde jer će to biti za dobrobit svih ljudi".

Srpski odbornici s pravom vraćeni

Portparol Kfora saopštio da odbornici srpskih opština sa severa Kosova sinoć nisu pušteni na teritoriju Kosova jer nisu sarađivali niti poštovali procedure.

Hans Diter Vihter je rekao da putnici autobusa nisu bili kooperativni, odnosno nisu pristali na proveru identifikacionih dokumenata. Takođe, dodao je on, nisu pristali na bezbednosnu proceduru koja je obavezna za ulazak u zonu ograničenja koju Kfor pokriva na prelazu Jarinje.

"Pripadnici Kfora su ih vratili nazad uz napomenu da uvek mogu da se vrate na prelaz i uđu na Kosovo ako odluče da poštuju procedure", kazao je Vihter.

Podsetimo, vojnici Kfora nisu dozvolili sinoć oko 22 sata na administrativnom prelazu Jarinje ulazak autobusa u kojem su se nalazili odbornici sa
severa Kosova, ali su politički predstavnici Srba ipak uspeli da uđu u pokrajinu alternativnim putnim pravcem. Oko 50 odbornika opština Zvečan i Kosovska Mitrovica na Kosovo su sinoć ušli alternativnim – seoskim i brdskim putevima kako bi se
vratili kućama.

Odbornici opština Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Leposavić bili su juče u Beogradu gde su zatražili odlučnije delovanje države u odbrani nacionalnih interesa na Kosovu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend