Srbija

Srbi dežuraju na barikadama

Meštani sa severa Kosova dežuraju na barikadama na svim putevima. Dodatno ojačane barikade na glavnom mostu preko Ibra. Kfor pojačao prisustvo u južnom delu Kosovske Mitrovice, kao i u Bošnjačkoj mahali u severnom delu grada.

Situacija na severu Kosmeta je mirna. Srbi danonoćno dežuraju na svim barikadama na severu Pokrajine. U Kosovskoj Mitrovici dodatno ojačane barikade na mostu preko Ibra, koji Mitrovicu deli na severni i južni deo. Prisustvo vojnika Kfora pojačano je na drugoj strani mosta i u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu grada.

Pripadnici američkog kontingenta Kfora oko 16.45 zaustavili su i detaljno pretresli putnički voz kod prelaza Jarinje koji saobraćao iz Kraljeva za Zvečan.

To je prvi put da su pripadnici Kfora zaustavili voz na redovnoj liniji koji povezuje centralnu Srbiju i sever Kosova.

Nešto posle 15 časova, vojnci nemačkog kontingenta Kfora uklonili su blokadu na prevoju Šarpelj nadomak administrativnog prelaza Jarinje.

Ekipa RTS-a, ranije danas zaustavljena je pri pokušaju da priđe bazi Kfora, i to na 50 metara od administrativne linije sa strane centralne Srbije. Poziv Kforu da omogući novinarima da rade svoj posao i neometano izveštavaju uputio je i UNS.

Vojnici Kfora ogradili su i lokalno groblje u blizini baze, a delovi naselja ka Kopaoniku nemaju telefon, zbog onesposobljavanja alternativnog puta koje izvodi Kfor pomoću teške mehanizacije.

U međuvremenu, građani opštine Leposavić, koje je Kfor privodio pre sukoba kod Jarinja, najavili su da će podneti tužbu protiv međunarodnih snaga.

Sedmorica uhapšenih tvrde da nije bilo osnova za njihovo privođenje, a žalili su se i na tretman.

"Bili smo na barikadama kao građani i pripadnici Kfora su nas brutalno uhapsili i priveli. Uveli su nas u bazu i na naše pitanje o čemu se radi, oni su rekli da smo bili blizu baze. To su naša imanja i put koji koriste mnogi građani", objasnio je jedan od uhapšenih Vladimir Lešević na konferenciji za novinare u Leposaviću.

Lešević je istakao da su vojnici Kfora uhapšene držali na "skučenom prostoru okruženom bodljikavom žicom".

Regionalni portparol KPS-a Besim Hoti rekao je da je policija tokom noći privela jednog Srbina, osumnjičenog za napad na radnike koji su čistili korito reke Ibar i odredila mu pritvor od 48 sati.

Srbi su juče održali protest u mestu Zupče u opštini Zubin Potok, sa kojeg su poručili da se na severu Kosova osećaju "svoji na svome" i da "ne može biti drugačije".

Predstavnici četiri opštine sa severa Kosova razgovarali su sinoć, na redovnom sastanku, sa predstavnicima Kfora, od kojih su tražili pokretanje istrage o incidentu na Jarinju.

Srbija traži istragu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je neprihvatljivo da Kfor nakon nereda u utorak, u kojima su vojnici te misije pucali na stanovništvo, izbegava da razgovara sa srpskim vlastima.

Bogdanović je sinoć u izjavi Tanjugu rekao da je još dan ranije tražen sastanak za komandantom Kfora Erhardom Drevsom, kao i da je taj poziv i dalje otvoren. Ministar je ponovio da Srbija zahteva istragu o stvarnim dešavanjima na prelazu Jarinje.

"Koliko god u ovom trenutku postojalo nepoverenje u Euleks i Kfor mislim da je svima nama stalo do istine. A ta istina mora ići u pravcu suprotnom od onog da su građani pucali na Kfor. Svima je jasno ko je prvi pucao, da je korišćeno vatreno oružje, da su bacane šok-bombe. Kakva god danas saopštenja dolazila od Euleksa i Kfora, prava istina treba da odgovara svima", rekao je ministar za Kosovo.

Upitan ima li najava da će Kfor sprovesti nove akcije uklanjanja barikada, Bogdanović je odgovorio potvrdno, ali i naglasio da ni Euleks ni Kfor nemaju mandat da uklanjaju barikade.

Inače, istragu o dešavanjima na Jarinju zatražio je i predsednik Srbije Boris Tadić u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom.

Sukob na Jarinju dogodio se u utorak oko 13 časova, kada su pripadnici Kfora otvorili vatru na Srbe koji su protestovali na alternativnom putu kod Jarinja.

Prethodno su vojnici Kfora, rano ujutru, blokirali drugi zaobilazni put, jedini koji povezuje sever Kosova sa Raškom, posle čega su Srbi opkolili blokadu Kfora.

Iako je Kfor najpre tvrdio da je koristio samo gumene metke, lekari su novinarima pokazali snimke na kojima se vidi prisustvo bojeve municije, odnosno metaka u telima povređenih.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević rekao je da su svi ranjeni koji su primljeni u tu ustanovu povređeni bojevom municijom i pokazao zrno koje je izvađeno iz tela jednog od povređenih.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend