Srbija

Srbija ne želi rat i nasilje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ne želi rat i nikakvo nasilje a ako bi Priština preduzela nasilne akcije snosila bi odgovornost za posledice.

Politika Srbije je mirovna i za cilj ima uspostavljanje trajnog mira na Balkanu, rekao je Tadić.

"Od Euleksa i Kfora Srbija zahteva apsolutnu statusnu neutralnost i zaustavljanje nasilnih akcija Prištine prema severu Kosova, jer to je njihova obaveza u skladu sa svim odlukama UN", istakao je Tadić u intervjuu današnjoj "Politici".

Tadić je poručio da će Srbija nastaviti da se bori za ostvarivanje svojih interesa u evropskim i svetskim institucijama, u Ujedinjenim nacijama i svim zakonitim sredstvima će nastaviti da vodi računa o bezbednosti i interesima svog naroda na severu Kosova i gde god on živi.

Predsednik Tadić je podsetio da predstavnici Srbije sve vreme upozoravaju međunarodnu zajednicu na opasnosti koje proističu iz jednostranih i nasilnih poteza Prištine i da, ako bi to nekome stvarno palo na pamet, ako bi neko rizikovao ratni sukob u ovom delu Evrope, on bi preuzeo odgovornost za sve posledice.

Tadić je rekao da je na konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel naglasio da je strategija Prištine da aktima nasilja menja realnost na terenu, što za cilj ima izgon Srba sa Kosova i Metohije.

"Rekao sam svojim evropskim partnerima da prihvatanjem stanja uspostavljenog nasiljem prihvataju etničko čišćenje Kosova i preuzimaju odgovornost za to", podsetio je Tadić i naglasio da se Srbija neće pomiriti sa etničkim čišćenjem Srba sa Kosova.

"Očekujemo da evropske institucije doprinesu mirovnom rešenju i zato očekujem nastavak pregovora Beograda i Prištine. Nas niko ne treba da gura u nastavak pregovora, jer je u našem interesu da nađemo modus zajedničkog postojanja uz minimiziranje bezbednosnih rizika", rekao je Tadić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend