Srbija

Srbija povlači nove pare od MMF-a

Srbija na osnovu dogovora sa Svetskom bankom i MMF-om povlači 240 miliona dolara u prvoj tranši ranije dogovorenog kredita, izjavio Božidar Đelić.

Prema njegovim rečima od te sume 100 miliona dolara biće namenjeno za budžet i reformu javnog sektora.

Đelić kaže da će drugi deo tog iznosa biti usmeren na investicije i za tri ključne reforme – za zdravstveno osiguranje i usluge, naročito za starije, za energetsku efikasnost i popravke puteva, saniranje crnih tačaka na kojima se dešavaju najteže saobraćajne nesreće.

Božidar Đelić koji boravi u Vašingtonu, gde učestvuje u radu Godišnje skupštine MMF-a i Svetske banke, kaže da je najvažnije da je dogovoreno sa Svetskom bankom i MMF-om da Srbija može da povučemo 240 miliona dolara i da je to prva tranša dogovorenog kredita.

On kaže da će bord direktora MMF-a u četvrtak odlučivati o aranžmanu iz predostrožnosti od milijardi evra koji predstavlja, kako je rekao, "polisu osiguranja za našu državu i gradjane".

"Imamo sigurnost dok god bude potrebno, možemo povući resurse u visini od milijardu evra iz MMF pošto je Srbija ispuinila prva dva uslova – predložili smo rebalans budžeta koji pokazuje da deficit nehe biti veći od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda i zakon o restituciji koji pokazuje da obaveze tim povodom neće preći dve milijarde evra", rekao je Đelić.

"Upravni odbor MMF-a će se u četvrtak izjašnjavati o tom predlogu", rekao je Đelić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend