Srbija

Sukob na Jarinju

U sukobu Kfora i Srba na Jarinju povređeno 11 osoba, sedam Srba i četiri pripadnika Kfora. Sukob pratili pucnjava, eksplozije, upotreba suzavca, gumenih metaka, ali i bojeve municije.

U sukobu pripadnika Kfora i građana okupljenih na Jarinju, koji je počeo oko 13 časova, povređeno je 11 osoba. Sedam Srba je zbrinuto u mitrovačkoj bolnici, od kojih šest sa prostrelnim ranama nanetih bojevom municijom. Četiri pripadnika Kfora ranjena su u detonaciji improvizovane eksplozivne naprave.

Do sukoba je došlo kada su vojnici Kfora ispalili patrone suzavca, a zatim i gumene metke, najpre prema Srbima koji su opkolili alternativni put iz pravca Leposavića, a zatim i ka Srbima koji su blokadu opkolili iz pravca Rudnice. Istovremeno se čula i rafalna paljba iz vatrenog oružja.

Srbi su se, potom, povukli iza nasipa. Tokom popodneva više desetina vojnika Kfora helikopterima je prevezeno u bazu kod Jarinja, javo je reporter RTS-a Kosta Garić.

Iz Kfora je prvo saopšteno da su vojnici bili primorani da u samoodbrani ispale gumene metke, pošto su ih Srbi gađali kamenicama.

Portparol Kfora Kaj Gudenoge potom je potvrdio da su vojnici Kfora pucali na Srbe okupljene na prelazu Jarinje.

Gudenoge je za agenciju AP rekao i da su tokom sukoba povređena četiri vojnika Kfora, od kojih jedan teže, a tri lakše, kada je na njih bačena bomba kućne izrade.

Sedam povređenih Srba, od kojih šest sa teškim telesnim povredema, ustrelnim i prostrelnim ranama, zbrinuto je u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Dvojica povređenih su operisana.

Iako Kfor tvrdi da je koristio samo gumene metke, lekari su novinarima pokazali snimke na kojima se vidi prisustvo bojeve municije, odnosno metaka u telima povređenih.

Direktor zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Jakovljević rekao je da su svi ranjeni koji su primljeni u tu ustanovu, povređeni bojevom municijom i pokazao zrno koje je izvađeno iz tela jednog od povređenih.

Svedočenje povređenih

Jedan od povređjenih, Saša Stanojević izjavio je večeras da je došao na Jarinje kako bi dao podšku ljudima koji protestuju na ovom prelazu na severu Kosova, ali da je Kfor pucao na narod, prenosi Tanjug.

Došli smo da damo podršku ljudima na prelazu Jarinje, međutim otvorili su vatru na nas, goloruk narod, koristeći bojevu municiju. Mene su pogodili na dva mesta u nogu i u predelu grudi… boli malo, ali se osećam dobro – rekao je Stanojević.
Svedočenje Saše Stanojevića

Nebojša Radojčić koji je takođe povređen danas u neredima na severu Kosova objašnjava da su vojnici počeli da bacaju šok bombe i otvorili vatru nakon što je jedan kamion dovezen na to mesto.

Mi smo počeli polako da se povlačimo, sa strane su izašli američki vojnici Kfora uzeli su kamion i odvezli ga u bazu isteravši prethodno vozača. Kad su odvezli kamion, počeli su da pucaju bojevom municijom po nama… mi smo počeli da bežimo, koristimo zaklone… osetio sam samo jak bol u nozi – objasnio je.

Radojčić je rekao da je povredu u predelu grudi video tek kada je bio u sanitetskom vozilu.
On je objasnio da su vojnici Kfora i dalje pucali dok su njega prenosili do sanitetskih vozila i da je tom prilikom povređen momak koji ga je nosio:

"Čuo sam da su posle pucali i na sanitetska vozila, ali ja od ranjavanja nisam znao šta se posle događalo", rekao je Radojčić.

Kforova verzija sukoba

U večerašnjem saopštenju Kfor navodi da je oko 13.00 jedno civilno vozilo pokušalo nasilno da prođe kroz kontrolni punkt na Jarinju.

"Snage Kfora, raspoređene kao podrška Euleksu na prelazu Jarinje, delovale su da spreče nasilan prolaz vozila koje je povredilo jednog vojnika Kfora. Tokom incidenta desio se pokušaj oduzimanja oružja tom vojniku, i posle verbalnog upozorenja, vojnik Kfora je ispalio hitac i ranio civila koji je pokušao da mu uzme oružje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su tog civila odvezla kola hitne pomoći i da Kfor nema informacija o njegovom trenutnom stanju. Kfor navodi da je, nakon toga došlo do pogoršanja situacije, kao i da su na njegovo osoblje bačene bombe kućne izrade, izazvavši manje povrede.

"Takođe su potvrđeni izveštaji da je na osoblje Kfora pucano iz neposredne blizine", navodi se u saopštenju.

Na večerašnjoj pres konferenciji u Prištini zvaničnici Kfora i Euleksa saopštili su i da je "najnovije nasilje kod prelaza Jarinje posledica provokacija srpskih ekstremista".

Negativan uticaj na pregovore

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da incidenti na prelazu Jarinje, gde se Kfor sukobio sa Srbima, veoma loše utiču na pregovore dve delegacije, koji su bili zakazani za danas, ali su odloženi za sutra.

Stefanović je za agenciju Beta rekao da dešavanja na Jarinju pokazuju da "ima snaga" koje ne žele da se problemi reše mirnim putem i koje su spremne da zbog toga "pucaju na nenaoružane ljude".

"To se radi sa ciljem da Srbija odustane od dijaloga (sa Prištinom) i da onda ona bude okrivljena da ne želi mirna rešenja", rekao je šef beogradskog pregovaračkog tima.

"Građani moraju ostati mirni i ne smeju im dati povoda da urade ono što pokušavaju. Mi ćemo učiniti sve da se sačuvaju životi i opstanak Srba na Kosovu", rekao je Stefanović.

Pozivi na uzdržanost

Iz međunarodne zajednice stižu pozivi na uzdržanost svih strana od jednostranih akcija i nasilja.

Evropska unija osudila je nasilje prema pripadnicima međunarodne zajednice na severu Kosova i pozvala sve na uzdržanost i odgovorno ponašanje, izjavila je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, Maja Kocijančič.

U Euleksu kažu da pripadnici te misije nisu učestvovali u današnjem incidentu na punktu kod Jarinja i pozivaju na uzdržanost.

Šef Euleksa Gzavije de Marnjak osudio je nasilje koje je, kako je rekao, bilo upereno protiv snaga međunarodne zajednice na administrativnom prelazu Jarinje između Kosova i centralne Srbije.

De Marnjak je istakao da je Evropska unija danas izrazila potpunu podršku naporima Kfora i Euleksa da smire situaciju.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da je današnje izbijanje nasilja na prelazu Jarinje jasan pokazatelj da je sadašnja situacija na severu Kosova neodrživa.

"Građani, ali pre svega politički lideri, moraju da razumeju da Kfor obavlja svoj posao, profesionalno i u skladu sa svojim mandatom, rekao je Kacin.

Generalni sekretar UN Ban Kimun ostaje pri svom ranijem pozivu svim stranama na Kosovu da se uzdrže od jednostranih akcija, uz apel svim međunarodnim akterima da se drže svog mandata u skladu sa Rezolucijom 1244, rečeno je Tanjugu u sedištu UN.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je na obustavljanje svih akcija koje nose opasnost od dalje destabilizacije situacije na Kosovu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend