Srbija

Švercer stoji iza napada na Jarinju

Srpske obaveštajne službe izvestile Odbor za bezbednost da je u sukobu s Kforom kod Jarinja lokalne Srbe predvodio švercer sa severa Kosova Zvonko Veselinović.

Sa njim je bila i njegova grupa od oko dvadesetak naoružanih ljudi.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da će, ako ima dokaza, nadležni organi pokrenuti postupak protiv Veselinovića, koga su i prištinski mediji označili kao organizatora napada na vojnike Kfora.

"Niko ko je učinio krivično delo ne može da bude zaštićen, a naročito ako govorimo o nekim krivičnim delima koja pogađaju celokupno društvo i koja mogu da utiču i na međunarodni položaj naše zemlje", rekla je Malovićeva novinarima u Beogradu.

"Blic" piše da su podaci o tome da je Veselinović predvodio grupu od dvadesetak naoružanih ljudi, koji su izazvali incident na Jarinju od 27. septembra, proglašeni državnom tajnom, a oni, između ostalog, podsećaju da je Veselinović već ranije pominjan kao osoba koja se sumnjiči za paljenje barikada na Jarinju. Šta se odigralo u danu sukoba na alternativnom administrativnom prelazu kod Jarinja?

Prema navodima iznetim pred skupštinskim Odborom za bezbednost, tokom noći je Veselinovićeva grupa podigla barikadu uz samu bazu Kfora.

Kfor je ovo shvatio kao provokaciju i u ranim jutarnjim satima, tačnije u 6 ujutro, zauzeo tu barikadu, stavio bodljkavu žicu i počeo da ruši barikade.

Tri i po sata kasnije, u 9.30, grupa od oko dvadesetak Srba, predvođena Veselinovićem, napada Kfor, koji odgovara dimnim bombama i gumenim mecima. Srbi beže. Već oko 12 časova na mesto događaja stiže oko 1.000 Srba, ali i kamion u kojem je vozač i pratnja od dvadesetak Veselinovićevih ljudi naoružanih vatrenim oružjem i s makazama za sečenje žice.

Podsetimo, prištinski dnevnik "Koha ditore" objavio je u sredu, pozivajući se na izvore u Euleksu, da su Srbi napali vojnike Kfora na Jarinju 27. septembra i da je napad organizovao biznismen Zvonko Veselinović.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend