Srbija

Tadić u Njujorku

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao da ne očekuje da će razgovori o Kosovu, tokom Generalne skupštine UN u Njujorku, biti laki. Naša pozicija je zasnovana na politici mira i želimo kompromisno rešenje, rekao Tadić u sedištu UN.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u Njujorku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, da će u razgovorima sa svetskim državnicima zatražiti da se pitanja konflikata rešavaju dijalogom, bez veštačkih rokova i na način kojim se poštuju dignitet i dostojanstvo svih strana.

Tadić je rekao da će ovo biti teška sesija Generalne skupštine UN i da ne očekuje da će razgovori teći lako.

"Naprotiv, očekujem značajne teškoće u razgovorima sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, možda i sa predsednikom SAD Barakom Obamom i sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmunsenom", rekao je predsednik Srbije.

"Međutim, mi znamo šta su naše crvene linije i naša principijelna pozicija, a ona je oslonjena na politiku mira i mi želimo da pronađemo kompromisno rešenje", dodao je Tadić.

Prema njegovim rečima, do tog rešenja je moguće doći i onda kad naizgled to nije moguće.

"Tada nastupaju političari i državnici koji treba da ponude rešenja koja na dovoljno elastičan i inteligentan način pronalaze odbranu za interese obe strane. I to je moguće kad je u pitanju Kosovo i Metohija", istakao je Tadić.

Tadić: Na Kosovu ima mesta za sve

Predsednik Tadić je rekao da na Kosovu ima mesta za sve i da sa racionalnim i principijelnim pristupom rešavanju konflikata može da se dođe do valjanih rešenja.

Tadić je upozorio da bi radikalizacija i ekstremni gestovi bili najlošije rešenje za interese Srbije i Srba na KiM.

"Građanima Srbije na KiM želim da poručim da budu mirni. Mnogi bi želeli da izazovu njihovu naglu reakciju i mnogi protivnici mirovne politike i traganja za rešenjem koje može biti za dobro i Albanaca i Srba i dobro čitavog regiona želeli bi da ovu situaciju iskoriste za ekstremne gestove i radikalizaciju", rekao je Tadić.

"To bi bilo najlošije rešenje i pogodilo bi interese Srbije i srpskog naroda, posebno Srba na KiM za čija ćemo se prava i ovde u UN boriti", naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik je ukazao da za srpsku politiku i danas veliko iskušenje predstavlja činjenica da i dalje postoji "inercija uspostavljena još devedesetih godina".

"Ona postoji i danas i ona je nepovoljna za srpske nacionalne interese i Srbiju i mi se protiv te inercije u međunarodnim odnosima borimo", istakao je Tadić.

Statusna neutralnost Euleksa

Govoreći o predstojećem razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom u okviru zvaničnog ručka koji Ban priređuje za lidere okupljene u Njujorku, Tadić je naglasio da će ukazati na njegov izveštaj od šest tačaka koji je bio osnova za uspostavljanje Misije Euleksa na Kosovu.

"Ta Misija, kao i sve druge, mora da zadrži statusnu neutralnost. Vidim da neki međunarodni posrednici taj izveštaj poslednjih dana ignorišu, ali Srbija neće odustati od tog plana, jer je on bio osnova za legalizaciju i legitimizaciju prisustva Euleksa na KiM", ocenio je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija ne sme da ima samo pitanje Kosova u međunarodnim forumima, već da otvara i druga pitanja regionalne saradnje, zaštite kulturne baštine, zaštite životne sredine.

"Protivim se da Srbija u međunarodnim forumima bude pominjana isključivo kao zemlja koja je definisana problemima i ne može da izađe iz njih", zaključio je Tadić.

Delegacija Srbije sa predsednikom Tadićem na čelu učestvuje na 66. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Naša delegacija boraviće u Njujorku do 24. septembra.

Tadić je danas prisustvovao otvaranju generalne debate Skupštine UN, a potom zvaničnom ručku koji priređuje generalni sekretar UN Ban Kimun. Nakon toga, predsednik Srbije će biti gost na tradicionalnom prijemu koji priređuje predsednik SAD Barak Obama.

Predsednik Srbije obratiće se Generalnoj skupštini u petak, 23. septembra.

Tadić će imati mnoštvo bilateralnih susreta sa predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova zemalja članica UN.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend