Srbija

Treći dan blokade

Putevi na severu Kosova i Metohije blokirani ojačanim barikadama. Kosovska policija pojačala prisustvo u mešovitim sredinama u severnom delu Kosovske Mitrovice. Prilikom ojačavanja barikada u mestu Zupče sinoć se čula rafalna paljba.

Noć na severu Kosova protekla je mirno, uz manji incidente kod mesta Zupče i pojačano policijsko prisustvo u Kosovskoj Mitrovici. Svi vitalni putevi na severu Kosova i Metohije blokirani su ojačanim barikadama.

Kosovska policija sinoć je pojačala prisustvo u mešovitim sredinama u severnom delu Kosovske Mitrovice, a prilikom ojačavanja barikada u mestu Zupče u opštini Zubin potok, čula se rafalna paljba iz okolnih sela u kojima žive Albanci.

Meštani su rekli da nema povređenih i dodali da su njihove albanske komšije nervozne zbog blokada koje i njima onemogućavaju normalno kretanje automobilima.

Posle pucnjave, Srbi su nedaleko od barikade u mestu Zupče, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribariće, postavili još jednu barikadu.

Veliki broj građana noć je proveo na barikadama ka prelazima Brnjak i Jarinje, na koje su pre dva dana helikopterima prevezeni carinici Euleksa i Kosova što Srbi ne prihvataju.

Preko tih prelaza koje su u četvrtak uveče bodljikavom žicom blokirali pripadnici Kfora, ne mogu da prođu ni vozila ni pešaci.

I dalje su blokirani svi važni putni pravci, a na svaki pokušaj međunarodnih i kosovskih snaga da prođu ka severu, barikade se pojačavaju, pa su trenutno na pojedinim putnim pravcima one visoke i preko pet metara.

Srbi iz Ibarskog kolašina od pre tri dana u potpunoj blokadi drže magistralni put Kosovska Mitrovica – Ribariće. Na barikadi kod Leposavića vozila se propuštaju jednom kolovoznom trakom.

Više od 60 sati promet robe i ljudi je otežan, i moguć je samo preko alternativnih pravaca.

Predstavnici poreske uprave na prelazima Merdare, Končulj, Rudnica i Brnjački Most imaju uputstva Ministarstva finansija Srbije da sa Kosmeta ne propuštaju robu koja ima dokumenta sa obeležjima takozvane Republike Kosovo.

Iz kosovske Vlade najavljuju da će od sutra ponovo blokirati uvoz robe iz centralne Srbije, ako Beograd nastavi sa trgovinskom blokadom robe iz Pokrajine.

Istovremeno, iz Brisela najavljuju da će inicijativa Beograda za rešavanje problema na prelazima Brnjak i Jarinje biti razmotrena u toku sledeće nedelje.

Šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da plan nije u potpunosti razrađen i da je to suštinski poziv da proces pregovora o prelazima što pre počne.

Stefanović je rekao da predlog Beograda ni u jednom elementu ne sadrži prisustvo kosovskih carinika i policije i dodao da na Jarinju i Brnjaku nikada nije bilo kosovskih carinka, niti je kosovska carina tamo funkcionisala.

"Tražimo da se tamo uspostavi režim koji će odgovarati Ban Kimunovom planu od šest tačaka i Rezoluciji 1244, tj. da nema takozvanih kosovskih carinika i policije i spremni smo o tome da razgovaramo", istakao je Stefanović.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend