Srbija

Uhapšena Vukajlovićeva zbog vakcina

Svetlana Vukajlović, bivša direktorka RZZO, uhapšena večeras u sklopu istrage o malverzacijama prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa 2009.

Uhapšeni su i Vladimir Gravar, direktor "Jugohemija farmacije", i Ljubomir Pavlićević, direktor "Getapa," potvrđeno za B92 u MUP-u.

Vukajlovićeva je, nakon povlačenja sa funkcije u Republičkom zavodu za zdravstveno osuguranje, radila je u privatnoj klinici "Jedro".

Ona je kliniku napustila krajem avgusta i već početkom septembra otputovala van granica Srbije.

Kako saznajemo, danas se vratila u Beograd, kada su i Tužilaštvo za organizovani kriminal i Služba za borbu protiv organizavanog kriminala pokrenuli akciju.

Sumnja se da je prilikom nabavki 857.000 doza vakcina, od kojih je utrošeno samo 154.000, budžet Srbije oštećen za 1,6 miliona evra.

U istrazi se proverava da li je bilo zloupotreba prilikom izbora dobavljača, jer su vakcine umesto od švajcarskog "Novartisa" mogle da se kupe i od britanskog proizvođača, i to 200 dinara jeftinije po dozi.

Srbija je od "Novartisa", preko "Jugoremedije", naručila tri miliona doza vakcina protiv novog gripa po ceni od 799 dinara.

Vlada Srbije je 12. januara donela zaključak da se obustavi dalja nabavka vakcina, a već 4. februara da se raskine ugovor sa "Novartisom".

Zbog malverzacija oko nabavke vakcina početkom avgusta saslušani su i bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević i epidemiolog Predrag Kon.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend