Srbija

Upravni sud uvažio Tijanićevu tužbu

Upravni sud je uvažio tužbu direktora RTS Aleksandra Tijanića povodom rešenja Agencije za borbu protiv korupcije kojim se preporučuje njegovo razrešenje.

Tijanićevo razrešenje je preporučeno pošto nije podneo izveštaj o imovini.

U Upravnom sudu navode da je postojeće rešenje Agencije za borbu protiv korupcije poništeno iz proceduralnih razloga, a Agencija treba da donese novo, kojim će procedura za takve postupke biti u potpunosti poštovana.

Iz Upravnog suda precizirano je da ne postoje dokazi da je osoba koja je potpisala postojeće rešenje ovlašćeno lice, kao i da ne postoji zapisnik sa sednice Odbora Agencije za borbu protiv korupcije na kojoj je takvo rešenje usvojeno.

Zamenik predsednika Upravnog odbora RTS Milan Nikolić rekao je agenciji Beta da se još očekuje zvanična pisana potvrda ovakve odluke Upravnog suda, a nakon toga Upravni odbor će razmatrati dalje postupke.

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je u julu Upravnom odboru RTS da razreši dužnosti direktora te televizije Aleksandra Tijanića, jer nije podneo izveštaj o imovini. Žalba direktora javnog servisa na prvostepeno rešenje odbijena je na sednici Odbora Agencije 12. jula.

Kako je Beti tada rečeno, izveštaji o imovini trebalo je da budu dostavljeni još 2010. godine, ali su tada Tijanić i članovi Upravnog odbora RTS-a odbili da to urade, navodeći da oni ne spadaju u javne funkcionere.

Članovi novog UO javnog servisa, izabrani u aprilu ove godine, odmah posle izbora, podneli su izveštaje, ali Tijanić ni tada nije podneo izveštaj o imovini, zbog čega je protiv njega pokrenut postupak.

Kako su naveli u Agenciji, njemu je prvo izrečena mera upozorenja, a pošto ni tada nije podneo izveštaj, Agencija mu je izrekla preporuku za razrešenje.

Na dan kada mu je uručena preporuka za razrešenje, Tijanić je podneo izveštaj, ali i žalbu Odboru Agencije. Odbor je žalbu odbio, jer, iako je direktor RTS-a u međuvremenu podneo izveštaj, to ne menja ništa u odnosu na prvostepenu odluku, rečeno je Beti u Agenciji.

Prema zakonu, Agencija po donetoj preporuci za razrešenje treba da pokrene inicijativu za razrešenje kod organa koji je funkcionera izabrao, a taj organ je dužan da inicijativu razmatra i obavesti Agenciju u roku od 60 dana šta je odlučio.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend