Srbija

Uskoro besplatne akcije Telekoma

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković izjavio je danas u Beogradu da podelu besplatnih akcija "Telekoma Srbije" treba očekivati uskoro pošto je ta državna institucija završila sve tehničke i pripremne radnje koje prethode izlasku pomenute kompanije na Beogradsku berzu.

Direktor Cvetković je naglasio da preostaje još da organi uprave "Telekoma Srbije" sprovedu neophodne procedure, odnosno usvoje za to predviđena akta.
"Agencija za privatizaciju je završila sve tehničke pripreme za podelu akcija ‘Telekoma’. Ono što još predstoji jeste da upravni organi "Telekoma" sprovedu još neke procedure, posle čega će biti omogućeno građanima da dobiju te akcije u svoj posed i da sa njima slobodno raspolažu", rekao je Cvetković.

Direktor Agencije za privatizaciju je istakao da će tržište kapitala dati odgovor kolika je vrednost akcija "Telekoma" u ovom momentu.
Po Cvetkoviću, neke procene koliko jedna akcija može da vredi se mogu dati na osnovu procenjene vrednosti koja je za 51 odsto kapitala "Telekoma" iznosila 1,4 milijardi evra, kao i cene koju je dao ponuđač na tenderu za prodaju nacionalnog teleoperatera "Telekom Austrija", 950 miliona evra za 51 odsto kapital i 450 miliona evra za investicije).
"Sasvim izvesno da će akcije ‘Telekoma’ biti vredne i da će njihova vrednost rasti, tako da u tom pogledu očekujem da će to biti jedna od najkvalitetnijih i najlikvidnijih hartija koje građani mogu da raspolažu", ocenio je Cvetković.

Direktor agencije očekuje i da će veoma brzo biti podeljene besplatne akcije iz Akcionarskog fonda. Cvetković je podsetio i da Vlada Srbije treba da donese odgovarajuće odluke i naglasio da već postoji uhodani mehanizam za podelu akcija (prethodno su podeljene akcije Naftne industrije Srbije, NIS) tako da kada jednom budu završene sve procesne radnje, neće biti problema u sprovođenju postupka same podele.

Kako su ranije najavljivali državni zvaničnici, akcije "Telekoma" bi trebalo na jesen da se nađu na berzanskom tržištu, pre čega bi usledila podela ovih vlasničkih papira.
Građanima koji su već dobili besplatne akcije Naftne industrije Srbije i Aerodroma "Nikola Tesla", pripašće 15 odsto akcija "Telekoma", dok će bivši i sadašnji radnici dobiti 6,5 odsto odsto akcija.

Osim države koja će nakon podele akcija imati vlasnički udeo od 58,5 odsto, veliki akcionar "Telekoma" ostao je grčki OTE koji ima 20 odsto akcija.
Tender za prodaju "Telekoma" nije uspeo 4. maja ove godine pošto je austrijski mobilni operater "Austrija Telekom" u naknadno produženom roku dostavio ponudu koja nije prihvaćena jer je bila ispod utvrđenog minimuma od 1,4 milijardi evra.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend