Srbija

Vlada povukla iz procedure zakon o rehabilitaciji

Vlada Srbije povukla je iz skupštinske procedure predloženi zakon o rehabilitaciji, zbog čega će republički parlament danas raspravljati o predloženom zakonu o zaštiti poslovne tajne, a ne o rehabilitaciji.

Zbog toga je početak današnjeg rada, kako je objasnila predsedavajuća sednicom Gordana Čomić, pomeren za 11.30 sati.

Predloženi zakon o rehabilitaciji je još jedan od zakona čije je donošenje prioritet u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Predlog zakona o rehabilitaciji predviđa veći broj prava za rehabilitovana lica, koja do sada nisu mogla da budu ostvarena, kao i proširenje kruga lica na koja se rehabilitacija odnosi.

Tim zakonskim predlogom uređuju se rahabilitacija i pravne posledice rehabilitacije lica koja su iz političkih, verskih ili ideoloških razloga lišena života, slobode ili drugih prava od dana kada su pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta počeli efektivno da vrše vlast, koja se kasnije nije prekidala, pa do dana stupanja na snagu ovog zakona.

Rehabilitovana lica imaju pravo na poseban penzijski staž, mesečnu novčanu naknadu, zdravstvenu zaštitu, pravo na povravćaj konfiskovane imovine, odnosno njeno obeštećenje i pravo na obeštećenje za materijalnu i nematerijalnu štetu.

Poslanici Srpskog pokreta obnove uslovili su podršku tom aktu usvajanjem njihovih amandmana kojima traže da se pripadnici Ravnogorskog pokreta izuzmu od pripadnika drugih oružanih snaga koji nemaju pravo na rehabilitaciju, kao i da period rehabilitacije obuhvati i vreme od 6. aprila 1941. godine, a ne samo od datuma oslobođenja zemlje u Drugom svetskom ratu 1945. godine.

Poslanici su tekuću sednicu, 12. u ovoj godini, započeli 12. septembra, u dosadašnjem toku su u načelu razmotrili predložena zakonska rešenja u oblasti krivičnih i parničnih postupaka, a na sednici raspravljaju o ukupno šest zakonskih predloga i drugih akata.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend