Srbija

Vlada ukida Upravu za javne nabavke

Ministarstvo finansija planira da izmenama Zakona o javnim nabavkama ukine Upravu za javne nabavke, a da novu instituciju formira tek 2014. godine. Očigledna je namera vlasti u Srbiji da onemogući kontrolu javnih nabavki, oblast u kojoj je korupcija najzastupljenija, upozoravaju stručnjaci iz Evrope.

"Ako se ukida jedna institucija a nova koja treba da preuzme njen posao nije u stanju da odmah počne da radi u punom ili čak većem kapacitetu i sa svim pravima i ovlašćenjima koje je prethodna imala, onda je jasna namera da se onemogući rad institucije da ne bi pravila problem. Još nisam nikada čuo za takav slučaj. Čak i da nije namera da se zloupotrebi vremenski razmak između dve institucije, to pobuđuje sumnju da će biti zloupotreba" kaže za "Blic" Drago Kos, predsedavajući GREKO (Grupa zemalja za borbu protiv korupcije Saveta Evrope).

Nakon što je "Blic" juče objavio da Ministarstvo finansija potpuno netransparentno priprema promene jednog od najvažnijih sistemskih Zakona o javnim nabavkama, Goran Radosavljević, državni sekretar u tom ministarstvu, otkrio je medijima da se promenama planira ukidanje Uprave za javne nabavke.

Pošto je predviđeno da zakon o izmenama i dopunama bude usvojen krajem ove godine, to bi značilo da se početkom naredne godine ukida Uprava. Da sve bude još gore, podzakonski akti koji će omogućiti primenu novih zakona planirani su tek za kraj sledeće godine.

Akcioni plan Ministarstva finansija, koji je "Blic" nezvanično uspeo da nabavi, predviđa da se nova institucija formira sve do 2014. godine (vidi tabelu uz tekst). U međuvremenu, tokom tri godine vladaće, kažu stručnjaci, opšti haos i pravna nesigurnost u javnim nabavkama.

"Osnivanje centralizovane institucija za javne nabavke predviđeno je strategijom razvoja javnih nabavku u Srbiji, koja je prilagođena direktivama Evropske unije o ispunjavanju uslova za evrointegracije" rekao je juče Radosavljević i objasnio da će centralizovana institucija za javne nabavke preuzeti zaposlene u Upravi i neke njene nadležnosti.

Predsednik Državne revizorske institucije Slovenije Igor Šoltes ocenio je juče da Srbija ishitreno menja Zakon o javnim nabavkama i ukida Upravu za javne nabavke.

"Slovenija je ukinula Upravu za javne nabavke i pokazalo se da je to bila loša odluka" rekao je Šoltes.

On je objasnio da je opravdana bojazan da će osnivanjem centralizovane institucije za javne nabavke teže biti sprečavane nepravilnosti u naručivanju i ugovaranju javnih nabavki, što će otvoriti prostor za korupciju.

"Dodatna mana ukidanja Uprave za javne nabavke je u tome što se gubi njena uloga u sistemskoj obuci ljudi koji učestvuju u javnim nabavkama" rekao je Šoltes.

On je upozorio da najviše korupcije ima u javnim nabavkama u zdravstvu i izgradnji putne infrastrukture, na šta Srbija treba da obrati pažnju. Šoltes je preporučio da priprema izmena Zakona o javnim nabavkama u Srbiji bude dobro pripremljena i da u nju bude uključen što veći broj učesnika u javnim nabavkama.

Evropska unija je ove godine donirala Srbiji milion i po evra u cilju popravljanja stanja sa javnim nabavkama i da bi se ta oblast uredila po evropskim standardima. Upravo evropski standardi podrazumevaju da se sistemski Zakon o javnim nabavkama donosi na transparentan način i uz učešće privrednika i nevladinog sektora, kao i međunarodnih stručnjaka. Ministarstvo finansija je iz rada na izmenama Zakona o javnim nabavkama isključilo javnost i time obesmislilo donaciju EU.

"Sve se radi suprotno od preporuka koje je dala Evropska komisija u prošlogodišnjem izveštaju o napretku. Oni su insistirali na tome da se unapredi primena Zakona o javnim nabavkama, a ne da se on menja i da se donose novi zakoni o javno-privatnom vlasništvu i o koncesijama. Jasno je da će u opštoj gužvi i na brzinu biti donete neke zasad nepoznate zakonske izmene nauštrb kvaliteta" kaže za "Blic" Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend