Srbija

Za istragu zbog državnog duga

Predstavnici organizacije Transpartentnost Srbija tražili su da javni tužilac ispita dugovanja države prema fimama, koja su procenjena na milijardu evra.

Mediji procenjuju da državne institucije, lokalne samouprave, javna i komunalna preduzeća duguju više od milijardu evra, tačnije oko 107 milijardi dinara firmama koje su obavile radove, isporučile robu ili pružile usluge u javnim nabavkama.

Dugovanja države prema privatnom sektoru premašuju milijardu evra, zbog čega predstavnici vlade najavljuju da će u septembru biti usvojena Uredba kojom bi se ograničili rokovi plaćanja države prema privatnom sektoru, a Transparentnost Srbija upozorava da su takva dugovanja praktično nezakonita i da takve slučajeve treba da ispita i javni tužilac.

Povodom neizmirenih dugovanja javnog sektora prema firmama, programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je u izjavi Tanjugu rekao da je činjenica da na osnovu Zakona o javnim nabavkama i Zakona o budžetskom sistemu, do ovakvih dugovanja uopšte nije smelo da dođe, jer su praktično nezakonita.

Zbog toga Transparentnost Srbija smatra da bi u tom smislu, svaki takav slučaj trebalo da ispita i javni tužilac, rekao je Nenadić.

"Ako pogledate Zakon o javnim nabavkama, tamo imate odredbu da se sa nabavkom ne može početi, ukoliko ona nije upisana u plan javnih nabavki i ukoliko za nju nisu obezbeđena sredstva. Znači, ta sredstva moraju biti predviđena u budžetu, ili finansijskom planu, ali moraju i stvarno postojati u vreme kada se postupak nabavki započinje", objasnio je Nenadić.

Prema njegovim rečima, važno je da država izmiri svoje obaveze prema privredi, isto onako kao što treba da insistira na tome da firme izmiruju svoje obaveze prema državi.

Nenadić je podsetio da Srbija u krivičnom zakoniku ima propisano kao krivično delo ugovaranje preduzimanja obaveza na račun budžeta, koje premašuje milion dinara, a s druge strane u Zakonu o javnim nabavkama i definisano je i šta je u tom slučaju prekršaj.

"Dakle, za postupak javne nabavke koji je započet, a da nisu bili ispunjeni uslovi, predviđena je prekršajna, novčana, kazna protiv odgovornog lica", kazao je sagovornik Tanjuga i dodao da je neophodno je da se svaki takav slučaj razreši, a ne samo da država izmiri svoja dugovanja.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da će firme tražiti izmirivanje dugova preko sudova, Nenadić je ocenio da davaocima usluga to nije u interesu, već im je važnije da dobiju svoj novac.

Posledica reagovanja Tužilaštva bi mogla da bude da se ustanovi da su ti ugovori bili zaključeni protivno zakonu i onda firme ne bi dobile ništa.

"Jedan od najproblematičnijih aspekata, sa stanovišta korupcije, moguće u javnim nabavkama je zaključivanje aneksa ugovora o ‘dodatnim isporukama’ i ‘dodatnim radovima’, jer zakon dopušta da se to u određenoj meri čini, bez tendera sa onim izvođačem koji je već prethodno bio angažovan", objasnio je Nenadić.

Međutim, kako taj postupak nije ni javan, niti konkurentan, dakle niti se objavljuje, niti je moguće nadmetanje, upravo za takve situacije se vezuje najviše sumnji za korupciju u javnim nabavkama, predočio je programski direktor Taransparentnosti Srbija.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend