Srbija

Za Kosovo model Katalonije

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt izjavio je da bi rešenje problema na severu Kosova moglo da bude slično onom u Kataloniji.

U Španiji imamo Kataloniju, ona je deo Španije, ali sa mnogo autonomije, rekao je Fejt u izjavi za Eurobserver.

Fejt nije želeo da daje više detalja o tome da li se planira da se ide dalje od plana Ahtisarija i koliko su zemlje članice MCK spremne
da podrže takav predlog.

Koha ditore prenosi izjavu Fejta da novostvorena situacija na severu Kosova posle ubistva policajca Envera Zumberija može da se iskoristi za promene.

"Nema mnogo izgleda da se vratimo na situaciju koja je bila ranije (pre 25. jula). Nešto se zauvek promenilo", kazao je Fejt.

Fejt je pohvalio kosovske Albance da su pokazali uzdržanost tokom događaja od jula ove godine na severu Kosova.

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu je Euleks da "podigne aktivnost na severu.

"Ima potrebe da se dogode hapšenja – da se ljudi uklone sa puteva i hapse", rekao je on.

Fejt je ocenio i da Srbija, koja stremi učlanjenju u EU treba da iskoristi svoj uticaj na građane na severu i da ih pozove da doprinesu miru.

"Ne možemo tolerisati da novi kandidat za članstvo u EU sa sobom dovede jeda zamrznuti sukob. Ne možmeo imati obe stvari i kandidata koji ide napred i istovremeno da drži za vrat sever Kosova. Taj je osećaj sada prisutan kod jednog broja članica EU", kazao je Fejt.

Hajredin Kući: "Na Kosovu potrebni red i zakon"

Zamenik predsednika kosovske vlade Hajredin Kući izjavio je, povodom ocene šefa Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta da bi rešenje za sever Kosova mogla da bude autonomija po uzoru na Kataloniju, da su tom delu pokrajine potrebni red i zakon, a ne ovlašćenja koja prelaze granice Ahtisarijevog plana.

Fejt je, kako prenosi EU. Observer, objasnio da je najbolji model za trajno rešenje "Ahtisarijev plan plus", kojim se daje autonomija severnom Kosovu po pitanjima kao što su obrazovanje i zdravstvo, ali kojim se isključuje bilo koji oblik podele Kosova.

"Na severu Kosova potrebni su zakon i red, ali i primena Ahtisarijevog plana, koji srpskoj zajednici garantuje dovoljno prava kako bi sačuvala svoj nacionalni identitet“, rekao je Kući.

On smatra da "u delovima gde je primenjen Ahtisarijev plan, Srbi su se dobrovoljno integrisali i danas se osećaju dobro“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend