Srbija

Zatvoreno čak 10.800 firmi

Sve manje ljudi odlučuje se za otvaranje sopstvenog preduzeća. Trgovina je i dalje glavna delatnost za početak posla, ali se najviše takvih firmi i zatvara u poslednje vreme.

U Srbiji se osniva sve manje preduzeća, a uz to se sve više brišu ona postojeća. Poslednji podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je za devet meseci u Srbiji registrovano ravno 6.400 novih firmi. Kada to poredimo sa istim periodom u 2008. godini, pre izbijanja svetske ekonomske krize, dolazimo do broja od 8.957 novoosnovanih.

Kod gašenja firmi situacija je, pak, obrnuta: sve ih je više. Sa broja od 2.170 koliko ih je ugašeno od januara do septembra 2008, ove godine smo u istom periodu stigli do cifre od 10.800 preduzeća. U ovu brojku treba uračunati 8.345 firmi koje su nestale po osnovu automatskog stečaja, jer su bile u neprestanoj blokadi tri, odnosno dve godine.

Trgovina je i dalje primarna delatnost za one koji se odlučuju da krenu u osnivanje sopstvenog preduzeća. Od početka godine osnovano je 684 preduzeća koja se bave ovom delatnošću. Odmah potom su razne „konsultantske" aktivnosti, sa 284 novoosnovane firme. Sledi izgradnja stambenih objekata sa 223.

Trgovine se najviše otvaraju, ali najviše i gase: čak 2.274 preduzeća koja se bave ovom delatnošću „nestalo" je za prethodnih devet meseci. Za isto vreme, 364 „konsultanta" ugasilo je svoje firme.

Oni, pak, koji odluče da otvore razne vrste agencija i radnji i registruju se kao preduzetnici, ove godine najviše su birali ugostiteljstvo. Čak 1.778 raznih restorana i „pokretnih ugostiteljskih objekata" otvoreno je od početka godine. Odmah potom je 1.598 raznih vrsta kafića, odnosno onih koji su se registrovali za pripremanje i posluživanje pića. Kada je o malim trgovinskim radnjama reč, njih je otvoreno nešto manje, a ipak više od hiljadu. Svoje „parče hleba" kroz preduzetništvo pronalazi potom najviše frizera, taksista, prevoznika.

Kod zatvaranja radnji, ipak, kao i kod preduzeća, prednjače trgovci: ukupno njih 1.818 od početka godine više ne postoji.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend