Srbija

Zbog TV pretplate 140.000 tužbi

Od početka ove godine merama za naplatu potraživanja obuhvaćeno je 140.000 građana Srbije koji ne plaćaju RTV pretplatu.

Većini je upućena opomena ili poslednja opomena pred utuženje, kažu u Radio-televiziji Srbije.

Prema njihovim navodima, ove mere sprovode se kontinuirano po svim regionima Srbije počev od 2007, a obuhvataju postupak upućivanja opomena pred utuženje i poslednjih opomena pred utuženje, pri čemu se građanima pruža mogućnost da svoju neizmirenu obavezu izmire u više mesečnih rata.

U RTS-u navode da se u slučaju izostanka reakcije na upućene opomene pokreće postupak naplate potraživanja putem predloga za dozvolu izvršenja.

S obzirom na ekonomsko-socijalnu situaciju celokupnog regiona, najbolja naplata se ostvaruje na području Beograda, koja u proseku iznosi od 65 do 70 odsto, i Vojvodine gde je u proseku 55 do 60 odsto.

U južnoj i istočnoj Srbiji naplativost je najniža usled otežanih ekonomsko-socijalnih uslova, u kojima stanovništvo nije u mogućnosti da izmiruje obaveze. Na području centralne Srbije ona iznosi oko 35 odsto, a na jugu Srbije 15 do 20 odsto, navode u javnom servisu Srbije.

U RTS-u dodaju da stepen naplate RTV pretplate u Srbiji varira u zavisnosti od ekonomske razvijenosti regiona koji se posmatra, kao i od činjenice da je naplata RTV pretplate usko vezana za naplatu električne energije.

Oni ističu da "usled primene modela sa vrha, po kome se prvo u celosti izmiruje obaveza za električnu energiju, a tek potom dug za RTV pretplatu, broj obveznika koji je odgovorio na obavezu za RTV pretplatu promenljiv je po periodima". Naime, varijacije se kreću u rasponu od oko 15 odsto.

Pretplata je, podsećaju u RTS-u, uvedena na predlog Vlade 2002. po modelu koji važi u gotovo svim evropskim zemljama. Oni dodaju da je plaćanje pretplate, dakle, zakonska obaveza koja se rigorozno sprovodi u svim uređenim evropskim državama.

Prema njihovim rečima, po evropskim standardima, obaveza je države da obezbedi nezavisnost i finansijski izvor kojim se obezbeđuje finansijska stabilnost i uređivačka nezavisnost javnih servisa.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend