Svet

Angela Merkel sačuvala poziciju, uspeh desnice

Najviše mesta u 19. sazivu Budestaga osvojila je Hrišćansko-demokratska unija (CDU) aktuelne kancelarke Angele Merkel sa oko 33 odsto glasova, pokazuju izlazne ankete parlamnetarnih izbora u Nemačkoj.

Stranka kancelarke Angele Merkel je daleko ispred Socijaldemokratske partije Martina Šulca koja je osvojila 20-21 odsto glasova.

U parlament Nemačke ulazi, prvi put posle 1949. godine, krajnje desna stranka, ksenofobična Aleternativa za Nemačku (AfD) sa 13,5 odsto glasova. Kako prenosi BBC, pozivajući se na podatke Konzorcijuma javnih radiodifuznih institucija Savezne Republike Nemačke (ARD), socijaldemokrate Martina Šulca dobile su 20-21 odsto glasova, a iza njih su ekstremni desničari iz AfD sa sedam odsto manje. Frauke Petri, jedna od istaknutih lidera ove stranke, rezultate izbora na Tviteru je okarakterisala kao „politički zemljotres bez presedana“.

Liberali su dobili 10,5 posto, zeleni 9,5, a levičarska partija Die Linke devet procenata.

Izlaznost na nemačkim parlamentarnim izborima je malo niža nego što je bila na prethodnim izborima 2013. godine, saopštila je centralna izborna komisija.

„Naravno da smo se nadali malo boljem rezultatu. Međutim, ne smemo da zaboravimo da smo upravo priveli kraju veliki izazov u zakonodavstvu, tako da sam srećna što smo dostigli strateške ciljeve naše kampanje. Mi smo najjača partija, imamo mandat da formiramo novu vladu i ne može da bude formirana koaliciona vlada protiv nas“, poručila je Merkel nakon objavljivanja rezultata izlaznih anketa, prenosi Rojters.

Vođa socijaldemokrata Martin Šulc priznao je poraz, ali je rekao da ostaje kao vođa partije. „Jasno je da SPD nije uspela da se dopadne partijskoj bazi“, rekao je Šulc i dodao da će se partija tokom narednih nedelja i meseci ponovo pozicionirati, i da je njegov zadatak da kreira taj proces. Šulc, koji je bio i njen kandidat za kancelara, obznanio je kraj velike koalicije. Ovo je za Danas potvrdio Peter Fridrih, funkcioner SPD-a i bivši ministar u pokrajini Baden Virtemberg.

Analitičari širom Evrope prethodnih dana ocenjivali su da će Angela Merkel, po svoj prilici, uspeti da osvoji četvrti kancelarski mandat, ali su isticali da će to za CDU-CSU i nju lično biti “gorko-slatki ishod”, imajući u vidu osnaženu poziciju ultradesničarske AfD. Ukoliko Merkel ostane na čelu vlasti u Berlinu, dostići će rekord svog nekadašnjeg političkog mentora, pokojnog Helmuta Kola, koji je najduže obavljao kancelarsku dužnost u posleratnoj istoriji Nemačke. Iako je popularnost CDU-CSU pre dve godine bila umanjena zbog migrantske krize, stranka je uspela da se “oporavi” i postoji široko rasprostranjeno gledište na Starom kontinentu da bi ostanak na vlasti Merkel, uz nedavni izbor Emanuela Makrona za francuskog predsednika, predstavljao preduslov za otpočinjanje ospežnih reformi Evropske unije, koja se i dalje bori sa migrantskom i ekonomskom krizom, kao i sa “udarcem” koji je tom bloku zadao Bregzit.

Peter Fridrih, funkcioner SPD i bivši ministar za evropske i međunarodne poslove nemačke pokrajine Baden Virtenberg, ocenio je za Danas uoči objavljivanja rezultata izbora da za njegovu stranku ne izgleda obećavajuće da ostanemo “mlađi partner” u “velikoj koaliciji”, jer rezultati pokazuju da čak i dobar rad i postavljanje agende za vladu glasači ne nagrađuju.

– Stoga, za SPD bi bilo bolje da izgradimo snažnu opoziciju i da obnovimo stranku. “Koalicija Jamajka” neće biti veoma stabilna i te partije nemaju mnogo toga zajedničkog. Prisustvo AfD u parlamentu vodiće gubitku političke kulture i CDU-CSU će se vratiti na konzervativne odnosno desne pozicije kako bi se sa njima nadmetali. Merkel će biti fleksibilna kao i uvek, pa će se najmanjim mogućim koracima kretati ka jednoj konzervativnijoj agendi. Sve u svemu: crn dan za Nemačku, smatra Fridrih.

Jens Bastian, analitičar Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku iz Atine, ocenjuje za Danas da će ishod izbora podrazumevati “rekordni broj političkih stranaka u Bundestagu, čak sedam, od ponovnog ujedinjenja Nemačke”.

– Takav rezultat učiniće da stvaranje vladajuće koalicije bude daleko složenije i da potraje duže. Dok je većini Nemaca po volji “velika koalicija” konzervativaca i socijaldemokrata, predvođena kancelarkom Merkel, članovi SPD se tome protive, što bi moglo da primora Merkel da potraži alternative, kao što je takozvana “koalicija Jamajka”, ističe naš sagovornik.

Upitan da li se mogu očekivati promene u spoljnopolitičkom kursu Berlina nakon formiranja nove vlade, Bastian ukazuje da “spoljna politika nije bila centralna tema tokom izborne kampanje”.

– To je značilo manjak diskusija o proširenju EU, o ponovnom jačanju francusko-nemačkog saveza ili o nužnim reformama u evrozoni. Ali, bilo koja buduća nemačka vlada moraće da se uhvati ukoštac sa spoljnopolitičkim izazovima koje predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp nameće Evropskoj uniji i NATO-u. Istovremeno, nova vlada moraće da pronađe način da izbori sa provokacijama koje upućuje novi “sultan”, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, budući da su bilateralni odnosi Nemačke i Turske na najnižoj tački u istoriji, smatra grčki analitičar.

Prema mišljenju Aleksandre Joksimović, predsednice Centra za spoljnu politiku, bilo je izvesno da pobedu odnese koalicija kancelarke Merkel CDU-CSU, da se na drugom mestu nađe SPD, doskorašnji koalicioni partner u vladi, ali da je ključno pitanje glasilo ko će se naći na trećem mestu.

– Ako to bude AfD, radikalna desnica ce postati ključna opoziciona stranka, što u perspektivi nije dobro. U Bundestag će se, takođe, izvesno vratiti liberali, posle debakla od pre četiri godine. Merkel bi trebalo da osvoji četvrti mandat, ali pregovori o budućoj vladi će biti dugi i iscrpljujući. Iako postoji mogućnost formiranja” Jamajka koalicije”, veća je verovatnoća da će ostati u igri “velika koalicija”. Debata između Merkel i Šulca je pokazala da obe strane čuvaju otvorena vrata ne napadajući se i držeći se tema oko kojih nemaju različite pogleda, kao što je, recimo, Turska – od sat i po, 45 minuta su razgovarali samo o Turskoj. Za SPD će biti teško da, pre svega, članstvu, objasne nastavak koalicije sa konzervativcima. Obećanja su da će se direktno obratiti referendumskim pitanjem članstvu. Zato će pregovori tako dugo i trajati, SPD-u će biti potrebno vreme da objasne nužnost koalicije, koja njihovom rejtingu evidentno šteti, naglašava sagovornica Danasa.

Odgovarajući na pitanje kakvu će politiku novi saziv nemačke vlade voditi prema državama regiona, uključujući Srbiju, Joksimović kaže da što se Zapadnog Balkana tiče, Nemačka će ostati glavni promoter politike proširenja, oko čega postoji međupartijski konsenzus.

– Verujem da će Nemačka sa novim entuzijazmom ući u nastavak pregovaračkog procesa. Izjava predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera o novom krugu proširenja EU do 2025, kojim bi trebalo da budu obuhvaćeni Srbija i Crna Gora, svoje uporište nalazi upravo u stavovima Nemačke, zaključuje Aleksandra Joksimović.

“Nepromenjen odnos prema Balkanu”

Komentarišući izbornu kampanju i odnos nemačkih političara prema Zapadnom Balkanu, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans (EWB) Nemanja Todorović Štiplija, ističe za Danas da “kao što smo pisali na portalu EWB, pitanje Balkana pored, migracija, krize evrozone, Bregzita, Trampa, Rusije, radikalnog islamizma, Turske, digitalizacije, krize nemačkog obrazovanja i stambene krize jednostavno nije bilo bitna tema za nemačku štampu, javno mnjenje i partije u toku ove kampanje”. “Nemačka je zemlja ozbiljne diplomatije, zemlja koja dugoročno planira svoju spoljnu politiku, i stoga se ništa neće promeniti što se tiče Zapadnog Balkana, Srbije i proširenja EU, ukoliko dođe do promene ili kako se očekuje prekompozicije vlasti. Samim tim nema bojazni da bi došlo do nekih promena u takozvanom planu Berlin plus”, napominje naš sagovornik.

Vučić čestitao Merkelovoj

Predsednik Srbije Aleksandar je odmah uputio čestitku kancelarki Savezne Republike Nemačke Angeli Merkel. „Veliki lideri poznaju se po svojim delima, koja su rezultat marljivosti, odanosti i posvećenosti poslu kojim se bave. Podržani od strane onih koji su im odani i u teškim trenucima, postaju jači i još odlučniji da osvoje bitku za napredak i prosperitet. Još jednom ste pokazali čeličnu odlučnost da vodite svoju zemlju i građane na putu ka boljoj i svetlijoj budućnosti.

Zbog toga želim da iskoristim ovu priliku da Vam uputim iskrene i srdačne čestitke za rezultate koje ste ostvarili na parlamentarnim izborima u Saveznoj Republici Nemačkoj. Dozvolite mi da Vas uverim da će Srbija ostati pravi partner i saveznik Nemačke u nastojanjima da očuva principe demokratije, kao i stabilnost i bezbednost svih građana starog kontinenta“, navodi se u čestitki predsednika Aleksandra Vučića.

“Ikea princip”

Londonski Gardijan upoređuje politiku Angele Merkel sa principima kojima se rukovodi švedska kompanija Ikea – “ponešto za svakog”. Taj list naglašava da nemačka kancelarka “nije ideolog, ona je fleksibilna, što je omogućava da čini greške koje joj se praštaju”.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend