Svet

Ban Ki Mun: Voleo bih da žena dođe na čelo UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da bi on lično voleo da žena dođe na čelo svetske organizacije, što bi bilo prvi put od kada je osnovana pre više od 70 godina.

Ban, čiji drugi mandat ističe 31. decembra, rekao je da je „sada pravo vreme“ da generalni sekretar, posle osam muškaraca, žena bude na čelu UN, ali je naglasio da odluka nije na njemu.

Za novog generalnog sekretara UN sada ima 11 kandidata, šest muškaraca i pet žena. Među njima je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Generalnog sekretara UN bira Generalna skupština UN, na preporuku 15 članica Saveta bezbednosti UN.

Upitan o mogućosti da novi šef UN bude žena, tokom posete Kaliforniji prošle sedmice, Ban je rekao žene čine polovinu svetske populacije i da im treba dati više vlasti i jednake mogućnosti.

„Imamo mnogo istaknutih i uglednih ženskih lidera u nacionalnim vladama ili drugim organizacijama i poslovnim zajednicama, političkim zajednicama, u kulturi i svakom aspektu našeg života. Nema razloga zašto ne i u UN“, izjavio je Ban u intervjuu za Asošiejted pres.

Ban je dodao da ima mnogo „motivisanih ženskih lidera koje zaista mogu da promene svet“.

Najbolje pozicionirana žena posle prvog kruga glasanja za generalnog sekretara UN bila je direktorka Uneska Irina Bokova iz Bugarske, koja je zauzela treće mesto, a posle drugog kruga glasanja na trećem mestu bila je bivša argentinska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora.

Bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić odustala je od kandidature, a ostale žene u trci za šefa UN su Kristina Figeres (Kostarika), Natalija German (Moldavija) i Helen Klark (Novi Zeland).

Ban je rekao da budući generalni sekretar mora da ima „jasnu viziju sveta u budućnosti“, „snažan integritet“ i da bude posvećen ostvarenju napretka ka miru i da promoviše razvoj i ljudska prava.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend