Svet

Crna Gora i zvanično u NATO-u

Crna Gora formalno je postala 29. članica NATO-a, nakon što je njena delegacija predala instrumente ratifikacije Severnoatlantskog ugovora podsekretaru Tomasu Šenonu.

Šenon je istakao da su  na putu ulaska Crne Gore svi dali doprinos, prenosi RTCG.

„Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da moraju da se sprovedu teške reforme a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica. Takođe smo zahvalni što je Crna Gora i preuzela finansijske obaveze koje članstvo donosi“, naveo je Šenon.  Kako navodi RTCG prema njegovim rečima Crna Gora bila pouzdan partner u NATO misijama.

„Zahvalni smo Crnoj Gori na tome što doprinosi i koaliciji koja se bori protiv Islamske države. Crnu Goru treba pohvaliti i što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka“. Šenon je dodao da pristupanje Crne Gore šalje poruku regionu, da su SAD posvećenje poštovanju članu 5. Severnoatlantskog ugovora.

„Vrata NATO-a ostaju otvorena“, naveo je on.

Dokument – instrument pristupa – predao je u ime Crne Gore ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović. Premijer Duško Marković rekao je da je današnji datum veliki dan za Crnu Goru.

„Nakon sto godina kada smo izbrisani s političke mape Evrope i 11 godina od povratka nezavisnosti danas postajemo deo najmoćnijeg saveza u istoriji. Članstvo u NATO znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želio bih da zahvalim SAD-u na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO“, rekao je Marković. SAD, kako je dodao, ostaju posvećene stabilnosti Balkana, što pokazuje i podrška crnogorskim evroatlantskim integracijama. Marković je i zahvalio generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na stalnoj podršci ulasku Crne Gore u Alijansu.

„Verujemo i da je ovo istorijski dan za NATO. Ovim se pokazuje da vrata Alijanse ostaje otvorena. Od danas saveznica smo koja će uživati benefite kolektivnog sistema bezbednosti“. Marković je imao poruku i za građane Crne Gore.

„Ujedinimo se i napravimo Crnu Goru zemljom čiji će građani bolje živjeti. To dugujemo prije svega sebi ali i našim saveznicima. Neka je večna Crna Gora i naše savezništvo“, naveo je Marković.

Stoltenberg je istakao da posvećenost savezu ostaje jaka u svim članicama.

„Danas Crna Gora pristupa savezu i sedi s nama za stolom s jednakim pravima. Crna Gora donosi hrabrost i posvećenost svog naroda u NATO što je i posvećeno u misijama u kojima smo učestvovali“. Stoltenberg je kazao da je pristupanje dobro za stabilnost Crne Gore ali i Balkana.

„Ulazak Crne Gore šalje signal drugim zemljama da ukoliko se posvete reformama mogu postati članice“. Stoltenberg je na kraju obraćanje završio na crnogorskom: 

„Dobrodošla Crna Goro“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend