Ekonomija Svet

Đurović: Gašenje Montenegro erlajnsa najgore moguće rešenje

Profesorka Ekonomskog fakulteta i nekadašnja potpredsednica Vlade Crne Gore i ministarka evropskih integracija Gordana Đurović izjavila je da je odluka Vlade o zatvaranju Montenegro erlajnza (MA) najgora moguća, kako po samu avio-kompaniju, tako i za građane, turističku i ukupnu privredu Crne Gore.
avion
Pixabay/ ilustracija avion

MA je pravi crnogorski brend i ambasador Crne Gore na evropskom i svjetskom nebu“, rekla je ona za Pobjedu.

Dodala je da je odluka Vlade preuranjena i doneta na brzinu, imajući u vidu značaj i složenost problema sa kojim se trebalo mnogo stručnije i ozbiljnije pozabaviti.

„Smatram da je Vlada trebalo da formira stručni tim sastavljen od predstavnika svih struka (pravnika, ekonomista, inženjera aviostruke i dr.) koji je trebalo da u predviđenom roku, a na osnovu analize ekonomske opravdanosti validnosti određenih modela, pripremi predlog rešenja za Vladu“, rekla je ona.

Đurović smatra da postoji više dobrih rešenja kojima bi se omogućio opstanak nacionalnog avio-prevoznika kao što su striktna implementacija Zakona o konsolidaciji MA, restrukturiranje kompanije, spajanje MA sa Aerodromima Crne Gore, uvođenje novih akcionara MA i joint venture ugovor o zajedničkom ulaganju sa renomiranim stranim partnerom iz avio ili turističke industrije.

Kako navodi, Zakon o konsolidaciji MA nije bio u obavezi da bude usklađen sa pravilima EK o zaštiti konkurencije i državnoj pomoći, jer se ovim Zakonom kojim je bilo predviđeno ulaganje od 155 miliona evra u MA, ne tretira državna pomoć i nije zasnovan na Zakonu o kontroli državne pomoći.

Ona ističe da država u ovom slučaju, ništa ne poklanja, već ulaže u nešto što je od koristi državi, građanima i ekonomiji Crne Gore.

„Smatram da je Agencija za zaštitu konkurencije trebala da se oglasi nenadležnom za davanje mišljenja vezano za Zakon o konsolidaciji MA“, rekla je ona.

Agencije je zabranila davanje državne pomoći navodeći da je nezakonita i suprotna pravilima EU.

Aviokompanija Montenegro erlajns juče je u celosti obustavila saobraćaj.

Prethodno je Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio da će biti formirana nova nacionalna avio kompanija, a da se u skorom roku očekuje stopiranje letova Montenegro Erlajnsa (MA).

U međuvremenu je grupacija „Savana“ predala pismo o namerama Vladi Crne Gore za kupovinu, odnosno preuzimanje „Montenegro erlajnsa.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend