Svet

Evropa protiv burki?

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer zauzeo se za delimičnu zabranu nošenja burki u jeku debate u zemlji o tom pitanju.

Isto je učinio i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

„Usaglasili smo se da ne prihvatamo burke, da želimo da uvedemo zakonske odredbe da lice mora da se vidi na mestima neophodnim za koegzistenciju našeg društva – za volanom, u javnim kancelarijama, školama, univerzitetima, javnim službama, sudnicama“, rekao je Mezijer, preneo je AFP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da nošenje burki, što praktikuju neke žene muslimanske veroispovesti, predstavlja prepreku za integraciju. 

„Sa mog stajališta, potpuno pokrivena žena u Nemačkoj jedva da ima ikakvu šansu da se integriše“, rekla je Merkelova u intervjuu za medijsku grupu „Redakcions Necverk Dojčland“ (RND). 

Neki članovi njene konzervativne stranke SDU su nedavno pozvali na zabranu nošenja burki i drugih vrsta odeće koje prekrivaju čitavo telo. 

Nemački ministar unutrašnjih poslova se još ranije usprotivio potpunoj zabrani, za koju ističe da je verovatno neće dozvoliti ni nemački Ustavni sud. 

Osim toga i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc izjasnio se za uvođenje zabrane nošenja burke u Austriji, kao i uvođenje društveno korisnog rada za izbeglice. 

Burka je paštunska ženska odeća koja pokriva celo telo i lice. Nose ga žene islamske veroispovesti u Avganistanu i u delovima Pakistana i Indije. Burka je izrađena od guste tkanine koja u potpunosti pokriva celo telo, uključujući i lice, dok predeo očiju sadrži gusta mreža kroz koju žena može da gleda. 

U moderno doba burka je specifična za Paštunce, a za vreme talibanskog režima u Avganistanu (1996 – 2001) bila je propisana u vidu hidžaba i ženama je bilo zabranjeno izlaziti iz kuće bez burke. 

U zapadnom svetu burka se često meša sa nikabom, arapskim odevnim predmetom koji takođe pokriva lice ali ima otvoreni prorez za oči. Najsličniji odevni predmet burki je parandža (ili farandži), takođe dugačak ogrtač s čačvanom (teško providna tkanina od konjskih dlaka preko čitavog lica) koji je nošen u nekim mestima susednog Tadžikistana. Neki drugi odevni predmeti koji isto totalno pokrivaju lice su bušija (ili gatva) kod Arapkinja uz obale Persijskog zaliva, nekad peča u Osmanskom carstvu, te gungat u Indiji.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend