Svet

Grčka bira među pet crnih scenarija

Grčka se našla u neizdrživoj situaciji izbora između pritiska međunarodnih finansijskih institucija i građana koji ne prezaju od sukoba sa policijom.

Analiza BBC-ja o izazovima koji Grčku očekuju narednih mesec dana pokazala je međutim da grčka vlada može da bira između pet scenarija od kojih je jedan gori od drugog, a završiće ili depresijom ili opštim krahom ekonomskog sistema.

Da bi dobila osam milijardi evra iz naredne tranše pomoći koju osiguravaju EU, MMF i ECB vlada kroz parlament mora da progura teške odluke i oštre mere, a prošlog puta je rezanje prava prošlo sa samo pet ruku u parlamentu više od opozicije.

Zbog masovne poreske evazije i štrajka poreznika Grčka već dvaput nije ispunila projekciju punjenja budžeta koja je bila preduslov za pomoć. Grčkoj se i uz najbolju volju može dogoditi da ne uspe da zadovolji ‘trojku’ jer mere podbacuju ciljane rezultate.

Realna je opcija da će Grčka uspeti ovoga puta da izbegne nesolventnost ako uspe da sreže potrošnju, ali i ako ne jer će joj ‘trojka’ osigurati pomoć u strahu od posledica. Tada je nagomilani dug čeka u godinama koje slede i predstavlja teret koji onemogućava bilo kakav razvoj i rast.

Takođe, moguća je opcija i da Grčka uskoro obustavi plaćanje svojih dugova i sva sredstva usmeri prema javnoj potrošnji. To će izazvati krizu bankarskog sistema u Grčkoj, ali i širom Evrope.

Naime, najveći kreditori države su grčke banke, a tek zatim strane. Grci će krenuti u juriš na banke, a one će zatvoriti svoja vrata. Tada će Grčkoj preostati jedina opcija – napuštanje evra – što može izazvati domino reakciju s Portugalom i Španijom, što pak ruši čitav evropski bankarski sistem i za posledicu ima globalnu finansijsku krizu većih razmera nego 2008. godine.

Ukoliko Grčka ostane u evrozoni izgledno je da će zbog neplaćanja obveza svojim građanima izazvati nemire širokih razmera, vlada će ubrzo pasti, a nije isključen ni vojni udar.

No, ako se ‘trojka’ odluči na finansiranje slede tri moguća scenarija.

Druge prezadužene države evrozone slede grčki recept i smatraju da imaju pravo na finansijsku pomoć. Nemačka i druge dobrostojeće države evrozone zaključuju da to više ne želi da plaćaju i napuštaju evro. Sve se vraća na opciju s domino efektom rušenja evrozone i navale na banke.

Takođe, moguće je da Grčka zbog nagomilanog duga zatraži opraštanje dela duga što će opet gurnuti grčke banke u bankrot, evropske banke u veliku krizu, a grčku ekonomiju u dugogodišnju stagnaciju unutar evrozone.

Moguće je i da Grčka prizna sve dugove ali to joj garantuje godine i godine ekonomske depresije bez nade za oporavkom.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend