Svet

Kumanovo čeka pomoć, a u Prištini traže slobodu za napadače

Građani Kumanova koji su ostali bez krova nad glavom tokom sukoba terorističke grupe i policije, još čekaju obećanu pomoć za obnovu svojih domova. S druge strane, porodice uhapšenih napadača s Kosova, protestovale su ispred Vlade u Prištini.

U Makedoniji se, takođe, nastavlja i politička kriza. Razgovori lidera dve najveće partije – vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, i opozicionog SDSM-a Zorana Zaeva, sa posrednicima iz Evropske unije u Strazburu, završeni su rano jutros bez zaključaka. 

Za to vreme, Kumanovo se još oporavlja od obračuna policije sa terorističkom grupom. Taj događaj potresao je region pre tačno deset dana. Zvanično, sve okolnosti nisu još sasvim rasvetljene, istraga je u toku, kao i potraga za jednim od uhapšenih napadača koji je uspeo da pobegne. Tamošnje stanovništvo još čeka obnovu dela grada i odštetu za načinjenu štetu.

Punih 10 dana bez krova nad glavom. Oni kojima je krov i opstao, plaše se da se uruši. Za mnoge, ne postoji ni nada da će se u svoje domove vratiti. Obećano im je, kažu, oko hiljadu i šest stotina evra, mada neki tvrde da njihov mir nema cenu.

“Momentalno nema nikakvih uslova za život sem što smo dobili struju”, priča jedan od meštana.

“Nema šta da se renovira, već se vidi šta je ostalo od kuće. Jedino da se ruši. Ali videćemo, kako oni odluče takoće biti”, navodi drugi.

Demonstranti u Prištini: Protestujemo protiv makedonskog terora

Članovi porodica onih koji su uhapšeni u sukobu sa policijom su ispred kosovske Vlade protestovali, zahtevajući da se uhapšeni, kao i ubijeni tokom okršaja, vrate na Kosovo.

“Ja do juče nisam znala da li mi je brat živ ili ne. Tražimo da ih što pre oslobode i da nam nađu one žrtve za koje ne znamo ni gde su”, kaže Sevdije Shehu, sestra uhapšenog Deme Shehua.

“Protestujemo protiv makedonskog terora, koji je ubijao i hapsio naše ljude. Ovde smo da tražimo da ih oslobode, jer ne možemo da podnesemo njihove prevare”, kažew Selim Gaši, demonstrant.

I za one koji čekaju obnovu, kao i za uhapšene, založio se makedonski ombudsman. Traži da se brže pomogne ljudima iz naselja Divo u Kumanovu, a trenutno kontroliše i postupanje prema onima koji su osumnjičeni za terorizam. Tvrdi i da ima zbog čega.

“Osnovano se sumnja da je izvršeno krivično delo. Uporedili smo dokumentaciju i sumnjamo da je nad jednim zatvorenikom izvršena tortura. Predali smo to tužilaštvu, da bi krivično bio gonjen policajac ili neko drugi ko je to učinio”, rekao je Idžet Memeti, makedonski ombudsman.

U pritvoru se, prema rečima ombudsmana, trenutno nalazi tridesetoro ljudi. Jedine zvanične informacije od makedonskog tužilaštva su da je poginulo 10 terorista i osmorica policijaca. Detaljnija istraga je, kako nam je rečeno, još uvek u toku.


Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend