Svet

Makedonska policija uspostavila kontrolu u Sobranju

Makedonska policija sinoć je, posle nekoliko sati, uspela da uspostavi kontrolu u zgradi makedonskog Sobranja i ispred nje, nakon što su jake policijske snage upale su u parlament, bacile dimne bombe, isključile struju i evakuisale poslanike i novinare koji su se nalazili u zgradi kada su u nju upali pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju".

Makedonska policija saopštila je da je najmanje 45 osoba povređeno, među njima poslanici i policajci, kada su pristalice VMRO DPMNE upale u zgradu Sobranja. U saopštenju se dodaje da su građani koji su protestovali u organizaciji pokreta „Za zajedničku Makedoniju“ upali u Sobranje u 18.50 sati. Snage specijalne policije započele su nešto pre 22.00 da izbacuju pristalice VMRO DPMNE iz zgrade makedonskog parlamenta, javila je za Insajder Biljana Nikolovska novinarka makedonske TV Telma, koja je bila u zgradi Sobranja i uspela da izađe sa ostalim kolegama tek kada su u zgradu ušle jake policijske snage. Prema podacima policije do 20.45 evakuisano je i oko 30 poslanika, kao i sve novinarske ekipe. 

Nakon što su u zgradu počele da ulaze jače policijske snage čulo se nekoliko eksplozija, pa je isključeno svetlo. Uspostavljanje kontrole u parlamentu trajalo je oko sat vremena. Pristalice VMRO DPMNE uglavnom su se razišle, ali je deo njih razvukao šatore ispred Sobranja i ostali su tu i preko noći. Svetla u zgradi su pogašena, ispred svih ulaza su raspoređeni pripadnici specijalnih snaga policije, a oko zgrade su postavljene metalne barikade. 

Povod za upad u Sobranje je to što je parlamentarna većina samoinicijativno izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za predsednika Sobranja. 

Naime, kada je presedavajući Trajko Veljanovski prekinuo konstitutivni sednicu, nju je nastavio poslanik druge po snazi stranke SDSM Ferid Muhić koji je pozvao poslanike da glasaju za izbor novog predsednika parlamenta.

Dok je trajalo glasanje na kojem je 61 od 67 poslanika parlamentarne većine koju čine SDSM Zoran Zaeva, i albanskih stranaka DUI, Besa i Aijanse za Albance glasalo za izbor Džaferija, poslanici pojedinačno najače stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog su uzvikivali: „Ovo je Puč“ i pevali makedonsku himnu.  Talat Džaferi je potpisao svečanu izjavu Muhiću, koji je drugi najstariji poslanik u Sobranju, i dao izjavu na albanskom jeziku. 

žaferi je za Televiziju Telma rekao da njegov izbor nikako nije puč, jer ga je izabrala parlamentarna većina i optužio predsednika države Đorđa Ivanova da je on počinio puč odbijanjem da Zaevu poveri mandat za formiranje vlade.

Nakon izbora Džaferija, pristalice VMRO DPMNE, koji danima protestuju pred parlamentom su uspeli da uđu u zgradu Sobranja pored policajaca koji su se nalazili ispred. Džaferi je prekinuo konferenciju za novinare nakon što su demonstranti počeli da ulaze u zgradu.

Kandidat parlamentarne većine za makedonskog premijera Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke SDSM i lider partnerske stranke Alijansa za Albance Zijadin Sela tada su i povređeni. Oni su naknadno za situaciju optužili predsednika Makedonija Đorđa Ivanova i lidera VMRO DPMNE Nikolu Gruevskog. Teže je povređen jedino Zijadin Sela iz Alijanse za Albance, koji nije životno ugrožen, javljaju skopski mediji. Među povređenima ima i desetak policajaca.

Nakon incidenta makedonski predsednik je u javnom obraćanju pozvao lidere parlamentarnih stranaka na sastanak kako bi razrešili situaciju.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski je nakon incidenta u Sobranju na  svom Fejsbuk profilu napisao da nasilje nije rešenje i pozvao na prisebnost i smirivanje strasti.

Lider SDSM je nakon parlamentarnih izbora formirao parlamentarnu većinu sa albanskim partijama, ali su ga predsednik države Đorđe Ivanov i pojedinačno najveća stranka u Sobranju, VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, sprečavali od početka marta da formira vladu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra prošle godine VMRO DPMNE je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata. Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Vladu Srbije u štab za praćenje situacije u Makedoniji, saznaje „Blic“. On je za sutra, povodom najnovijih događaja u Makedoniji, zakazao hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend