Svet

Pola miliona ubistava na svetu

Većina od 468.000 ubistava počinjenih u svetu u 2010. dogodila se u Africi i Latinskoj Americi, saopštila je organizacija UN za borbu protiv droge i kriminala.

Ta organizacija je saopštila da su većina ubijenih muškarci.

"U svetu je u 2010. počinjeno 468.000 ubistava. Oko 36 odsto od tog broja dogodilo se u Africi, 31 odsto u Americi, 27 odsto u Aziji, pet odsto u Evropi, a jedan odsto u Okeaniji", navodi agencija u izveštaju o ubistvima u svetu.

"Mlađi muškarci, posebno u centralnoj i Južnoj Americi, na Karibima i centralnoj i južnoj Africi, izloženiji su riziku od namernog ubistva", piše u izveštaju.

U najugroženijim zemljama, posebno u centralnoj Americi, jedan od 50 20-godišnjaka biće ubijen pre nego što napuni 31 godinu, navodi ONUDC.

Iako su muškarci u većini žrtve i izvršioci ubistava – u oko 80 odsto slučajeva, ONUDC ističe da su žene uglavnom žrtve nasilja u porodici i povezanog sa porodicom. U Evropi je 2008. među osobama koje je ubio bivši supružnik ili partner 80 odsto bilo ženskog pola.

ONUDC je istakao da je vatreno oružje korišćeno u 42 odsto ubistava počinjenih u 2010. U centralnoj Americi i na Karibima to je slučaj sa tri četvrtine ubistava.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend