Svet

Preminuo Stiv Džobs

Osnivač IT kompanije "Apple" Stiv Džobs preminuo je u sredu 5. oktobra, saopštila je ta kompanija.

Džobs je umro svega nekoliko nedelja nakon što je iz zdravstvenih razloga podneo ostavku na mesto generalnog direktora kompjuterskog giganta Apple Inc.

Džobsu je još 2004. godine utvrđeno da boluje od raka pankreasa. Kompanija Apple je na svom sajtu Apple.com objavila da je preminuo Stiv Džobs (56), vizionar koji je pre 45 godina u Kaliforniji osnovao malu IT firmu koja je do danas izrasla u najvredniju kompaniju sveta.

Stiv Džobs je bio ikona kompjuterske industrije.

On je jedan od najzaslužnijih ljudi zašto sada imamo u ovom obliku, računare, laptopove, tačskrin uređaje, pa i sam internet.

On je, inače, kompaniju Apple osnovao u garaži 1976. zajedno sa partnerima Stivom Voznijakom i Ronaldom Vejnom. Stručna javnost ga smatra tvorcem uspeha Epla poslednjih godina i čovekom koji je kompaniju vratio s ivice bankrotstva kada se u nju po prvi put vratio 1997. godine.

Njegovom vizionarstvu pripisuje se i veliki uspeh Mekovih računara na tržištu, i naročito globalna popularnost uređaja iPod, iPhone i iPad koji su, svaki u svom segmentu među najznačajnijima na tržištu.

Kompanija u poslednje vreme niže uspeh za uspehom, pa je tako nedavno čak bila i najvrednija na svetu sa kapitalizacijom od čak 350 milijardi dolara. Takođe, u julu su mediji pisali o tome da ta kompanija ima više novca nego vlasti Sjedinjenih Američkih Država.

Umro dan nakon predstavljanja novog iPhone-a

Simbolično, Džobs je preminuo samo dan nakon što je kompanija koju je osnovao predstavila najnoviju, poboljšanu verziju svog mobilnog telefona – iPhone 4S. iPhone je, kada je prvi put predstavljen, uneo pravu revoluciju na tržište tih uređaja.

To je, uostalom, oduvek bila karakteristika proizvoda koji su nastali u Džobsovoj kompaniji. Pomenimo samo iPod, iPhone i, najnoviji, iPad, uz nezaobilazne Mek računare.

Stiv Džobs, iako su se mnogi nadali, nije se pojavio na predstavljanju tog uređaja.

Pogledajte govor Stiva Džobsa diplomcima na univerzitetu Stenford iz 2005. godine u kom govori o saznanju da boluje od raka, prihvatanju smrtnosti, ali i savetuje diplomce da uvek "Ostanu gladni znanja i ostanu luckasti" (Stay Hungry. Stay Foolish) – srpski titl

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend