Svet

Soroš nudi milijardu dolara za univerzitetsku mrežu u svetu diktatora

Osamdesetdevetogodišnji američki milijarder i liberalni aktivista Džordž Soroš obećao je milijardu dolara pomoći za stvaranje nove univerzitetske mreže kako bi se pomoglo civilnom društvu u svetu u kojem sve više vladaju "potencijalni i stvarni diktatori", usmeravajući žestoke kritike na račun američkih, ruskih i kineskih lidera.

Soroš je rekao da će taj napor biti „najvažniji i najuporniji projekat mog života“. Prema njegovim rečima, čovečanstvo je na prekretnici i narednih nekoliko godina odrediće sudbinu lidera poput predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga, ali i samog sveta.

 „Živimo u transformacijskom trenutku u istoriji. Opstanak otvorenih društava je ugrožen i suočavamo se s još većom krizom: klimatskim promenama“, rekao je milijarder rođen u Mađarskoj.

 Soroš je izrazio tugu zbog toga što su najveće svetske sile, Sjedinjene Države, Kina i Rusija pod predsednikom Vladimirom Putinom, „u rukama potencijalnih ili stvarnih diktatora, a redovi autoritarnih vladara nastavljaju da rastu“. On je kritikovao Trampa, rekavši novinarima da je američki predsednik „prevarant“, „krajnji narcis“ i „negator klimatskih promena“.

 Takođe je napao Trampovu ekonomsku politiku, rekavši da je „uspeo da pregreje ionako uspešnu ekonomiju, a pregrejana ekonomija ne može se predugo zadržati na tački ključanja“.

 „Da se sve ovo dogodilo uoči izbora, to bi osiguralo njegov reizbor. Njegov problem je što je do izbora još 10 meseci, a u revolucionarnoj situaciji to je ceo život“, ocenio je Soroš.

Kako je rekao, njegov novi projekat, nazvan Univerzitetska mreža otvorenog društva, biće međunarodna platforma za podučavanje i istraživanje kojoj će postojeći univerziteti širom sveta moći da se pridruže.

 Rekao je da će nastojati da dođe do „mesta kojima je potrebno visokokvalitetno obrazovanje i zanemarenih populacija“, kao što su izbeglice, zatvorenici, Romi i drugi raseljeni narodi poput muslimanske manjine Rohingya u Burmi.

Mnogi desničarski populistički lideri srednje i istočne Evrope napadali su Soroša zbog promocije liberalnih stavova u njihovim zemljama. Sorošev Centralnoevropski univerzitet bio je primoran da napusti Mađarsku nakon pritiska vlade krajnje desnog premijera Viktora Orbana, koji je Soroša ljutito osuđivao u više navrata.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend