Svet

Ubijena 31 osoba

Najmanje 31 osoba ubijena u nizu sukoba širom Sirije, među kojima ima mnogo civila, saopštila sirijska grupa za zaštitu ljudskih prava.

Sirijska Observatorija za ljudska prava navela je da je u sukobim au nedelju ubijeno 14 civila, a 17 pripadnika snaga bezbednosti.

Observatorija, sa sedištem u Londonu, izvestila je da su grupe ljudi, za koje se veruje da su dezertirali, ubile osam vojnika u napadima na tri vojna punkta u severnoj provinciji Idlib. Ostali vojnici su, kako prenose agencije, stradali u odvojenim obračunima.

U gradu Homsu je poginulo sedam civila, a ostalih sedmoro ubijeno je u okršajima u drugim delovima zemlje.

Snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada pokušavaju nasilno da suzbiju višemesečne proteste a, prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima je dosad ubijeno više od 2.900 ljudi.

Evropska unija je, u međuvremenu, pozdravila kao pozitivan korak formiranje sirijskog opozicionog bloka. U saopštenju šefova diplomatija zemalja članica EU, koji su danas u Luksemburgu počeli dvodnevni sastanak, navodi se da EU "pozdravlja napore stanovništva da formira jedinstvenu platformu" i da smatra "formiranje sirijskog prelaznog saveta pozitivnim korakom napred".

S druge strane, Damask je zapretio odmazdom zemljama koje budu priznale opozicioni savet, koji je formiran krajem avgusta u Istanbulu i kojii okuplja nekoliko stotina opozicionih grupa koje se nalaze u zemlji i inostranstvu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend