Svet

Uhapšeno 30 demonstranata

Njujorška policija uhapsila 30 osoba nakon do sada najmasovnije protestne šetnje pokreta "Okupirajte Vol strit", na raznim lokacijama po donjem Menhetnu.

Kako prenose američki mediji, većina je uhapšena zbog nepropisnog ponašanja, uključujući pet osoba koje su jurišale na policijsku barikadu.

Protest, koji je održan u sredu uveče, iako najposećeniji dosad, bio je miran, ali je do incidenata došlo kada je pala noć.

Pokret "Okupirajte Vol strit" formiran je u znak protesta pre svega zbog, kako ističu, pohlepe velikih korporacija koje, prema njihovom mišljenju, ne čine dovoljno na oživljavanju američke ekonomije i otvaranju novih radnih mesta u vreme visoke nezaposlenosti.

U protestnoj šetnji u sredu, učestovalo je hiljade demonstranata, kojima su se priključili i drugi nezadovoljni postojećim stanjem američkog društva članovi sindikata, studenti, predstavnici ekoloških organizacija i borci za ljudska prava.

Sličnih protesta bilo je širom SAD, ali nijedan toliko masovan. U Vašingtonu se nekoliko stotina demontranata okupilo nedaleko od Bele kuće, pruživši tako mogućnost da se i centar američke političke moći iz prve ruke upozna sa obimom nezadovoljstva u zemlji.

Ogranak pokreta u Vašingtonu, pod nazivom "Okupirajte DC", u prvi plan ističe kritiku uticaja velikih korporacija na politiku u Vašingtonu. U skladu s tim je i njihova lokacija na Mekfirson skveru, koji predstavlja sinonim za prestoničku industriju lobiranja. Protesti u Vašingtonu imaju parolu "Zauštavite mašinu" i odvijaju se na Fridom plazi, gde će učesnici biti danonoćno okupljeni barem naredna četiri dana, koliko za to imaju dozvolu vlasti.

Američki predsednik Barak Obama ocenio je da protesti pokreta "Okupirajte Vol strit" predstavljaju izraz širokog nezadovoljstva javnosti načinom na koji funkcioniše finansijski sistem SAD.

"Mislim da je to izraz nezadovoljstva koje oseća američki narod, pošto smo imali najveću finansijsku krizu od Velike depresije, koja je nanela veliku kolateralnu štetu širom zemlje… a i dalje neki isti ljudi koji su se ponašali neodgovorno, pokušavaju da se bore protiv napora da se spreči praksu koja nas je u to uvela", rekao je Obama.

On je, na konferenciji za štampu u Beloj kući održanoj u četvrtak, na kojoj je ponovio poziv Kongresu da usvoji njegov plan za smanjenje nezaposlenosti, rekao da razume tu zabrinutost američke javnosti zbog stanja na Vol stritu, na koji se gleda kao na primer koliko finansijski sistem ne poštuje pravila.

Ipak, napomenuo je Obama, SAD moraju imati snažan i efikasan finansijski sektor kako bi se obezbedio privredni rast. Prema njegovim rečima, zakon o sveobuhvatnoj reformi finansijskog sektora, koji je on prošle godine progurao kroz Kongres, i u koji je uložio puno političkog kapitala, obezbeđuje bolju kontrolu i regulaciju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend