Svet

Vakcina protiv korona virusa biće dostavljena na ispitivanja najranije krajem aprila

Vakcina protiv korona virusa biće dostavljena na klinička ispitivanja najranije krajem aprila, izjavio je danas zamenik kineskog ministra za nauku i tehnologiju Su Nanping, javlja Rojters.

Zamenik generalnog sekretara Kineske akademije nauka Zou Ki sugerisao je da bi kompanije, koje su nastavile sa radom, trebalo da obezbede odgovarajuću ventilaciju i održavaju bezbednu udaljenost među radnicima.

Opada broj novoobolelih od novog virusa u Kini, u Južnoj Koreji i Japanu raste

Kina je danas objavila da je došlo do daljeg smanjenja broja novoobolelih u epidemiji respiratorne infekcije izazvane virusom korona od kojeg je do sada umrlo više od 2.200 ljudi.

Međutim, do porasta broja novih slučajeva zaraze došlo je u drugim zemljama, pre svega u Južnoj Koreji i Japanu, a ukupno je širom sveta potvrđeno više od 76.000 obolelih.

Broj novih slučajeva zaraze u Kini danima opada. U prethodna 24 časa potvrđeno je 889 novih slučajeva, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji porastao na 75.465, najviše u provinciji Hubej odakle se virus raširio. Od virusa je u Kini umrlo još 118 osoba, a ukupan broj stradalih povećan je na 2.236.

Kina je prošle nedelje promenila metodlogiju za potvrđivanje zaraze i umesto čekanja laboratorijskih rezultata opredelila se za utvrđivanje na licu mesta, što je dovelo do znatnog povećanja broja obolelih. Međutim, Kina od juče ponovo računa samo slučajeve zaraze potvrđene u laboratoriji.

Van Kine do sada je potvrđeno 1.000 slučajeva zaraze i 11 smrtnih ishoda.

Južna Koreja, koja je juče objavila prvi smrtni ishod od virusa, danas je saopštila da su zabeležena 52 nova slučaja, čime je broj zaraženih povećan na 156 osoba, i proglasila „zonu specijalne uprave“ oko grada Daegu na jugoistoku zemlje, gde je zabeležen skok u broju novobolelih. U glavnom gradu Seulu zabranjena su ulična okupljanja.

Prva dva slučaja zaraze zabeležena su u vojsci Južne Koreje koja ima 600.000 pripadnika. Oba zaražena vojnika nedavno su bila u gradu Daegu.

Broj ljudi u Japanu kod kojih je potvrđena zaraza povećan je na 727, a među njima su 634 osobe sa broda Dajmond Prinses koji je bio stavljen u karantin kod grada Jokohame.

Japan je saopštio da su umrle dve osobe koje su bile na brodu, čime je broj stradalih u toj zemlji povećan na tri.

Poslednji putnici tog broda koji su bili negativni na novi virus danas otići sa njega, pošto je okončan dvonedeljni karantin koji su mnogi kritikovali. Desetine nezaraženih putnika biće prebačene avionima u svoje zemlje.

Većina članova posade i drugih putnika koji nisu završili 14-dnevni boravak u karantinu jer su u skorije vreme imali kontakt za zaraženim osobama za sada će ostati na brodu, ali će biti prebačeni u objekat japanske vlade, gde će biti izolovani.

U Hongkongu je broj zaraženih povećan na 69, od kojih su dve osobe umrle. U Makau je zaraza potvrđena kod 10 osoba. Hongkong i Makao su autonomne kineske teritorije.

U Singapuru su do danas potvrđena 84 slučaja zaraze, u Tajlandu 35, Tajvanu 24, uz jedan smrtni ishod, u Maleziji 22, a u Vijetnamu i Nemačkoj po 16.

U SAD je potvrđeno 15 slučajeva zaraze, a u Australiji 14. Jedna od osoba umrlih u Kini američki je državljanin.

U Francuskoj je zaraženo 12 osoba, od kojih je jedna umrla, a u Velikoj Britaniji, Kanadi i Ujedinjenim Arapskim Emiratima po devet.

Potvrđeno je i da je u Iranu zaraženo pet osoba, od kojih su dve umrle.

Po tri osobe zaražene su u Italiji, Indiji i na Filipinima, gde je jedna od njih umrla.

U Rusiji i Španiji su potvrđena dva slučaja zaraze, dok je u Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Egiptu, Nepalu, Šri Lanki i Kambodži obolela po jedna osoba.

Svetska zdravstvena organizacija označila je bolest terminom COVID-19, u kojem se slova COVI odnose na koronavirus koji je izaziva, a D-19 na decembar 2019. godine, kada je epidemija počela.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend