Svet

Za Juliju Timošenko 7 godina zatvora

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko osuđena je sedam godina zatvora zbog zlouptreba dok je bila premijer.

Ona je proglašena krivom za zloupotrebu javne funkcije i položaja prilikom ugovaranja isporuke gasa sa Rusijom 2009.

Sud u Kijevu proglasio je nekadašnju liderku Narandžaste revolucije krivom da je prekoračila nadležnost i mimo odobrenja vlade sklopila štetan ugovor.

Za vreme pauze pred izricanje presude, oko suda gde se sudi bivšoj ukrajinskoj premijerki, povećano je prisustvo policajaca jer nezadovoljne pristalice Timošenkove i njene partije pokušavaju da probiju policijski kordon i uđu u zgradu suda.

Timošenkova je u sudnicu dovodena iz pritvora, u koji je smeštena u avgustu ove godine, kada je i uhapšena.

Od kako je pokrenuta istraga protiv nje, Timošenkova je tvrdila da je reč o političkoj hajci, a pre današnjeg ulaska u sudnicu izjavila je da "presudu neće doneti sudija Kirejev, već predsednik Ukrajine Viktor Januković. Presuda neće ništa promeniti u mojoj sudbini niti u mojoj borbi".

EU i SAD su ranije proces protiv Timošenkove ocenili kao selektivno gonjenje političkih protivnika. Evropska unija je proteklih dana pojačala pritisak na Kijev od kojeg traži oslobađanje bivše premijerke, a državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Volfgagn Valdner izjavio je, uoči presude, da će EU oštro reagovati ukoliko kazna bude previsoka.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend