Svet

Žestoki sukobi u Sani

Žestoki sukobi izbili u Sani između vojnika jemenskog predsednika Ali Abdulah Saleha i boraca generala disidenta Ali Mohsen al Ahmara.

U noćašnjem bombardovanju Taeza ubijen je jedan civil, a pet ih je ranjeno.

Kod Trga promena u prestonici Jemena došlo je do teške razmene vatre između snaga elitne Republikanske garde, koje predvodi Salehov sin Ahmed, i borca Ahmarova Prve oklopne divizije, koja obezbeđuje zaštitu anti-režimskim demonstrantima, koji mesecima traže smenu jemenskog predsednika, saopštili su svedoci.

Teško granatiranje dolazilo je i iz vojne baze Republičke garde, koja je na meti imala stambenu četvrt u blizini državne televizije, prenela je agencija AFP.

Ranije jutros Salehovi vojnici sukobili su se i sa Ahmarovim borcima u Al Hasabu, dan pošto su saborci u borbi sa Republikanskom gardom severno od Sane oborili avion i pošto su održani masovni protesti kod Trga promena, gde okupljeni konstantno traže svrgavanje predsednika i izvodjenje Saleha pred sud.

AFP podseća da je jemenska vojska optužila opozicionare da su odgovorni za jučerašnje obaranje aviona tipa "Suhoj SU-22", u blizini Arhaba, na 40 kilometara severno od Sane.

Plemenski region Arhab izložen je žestokim vazdušnim napadima od nedelje, kada su u sukobima Salehovih protivnika i elitne Republikanske garde u strateškom gradu Nim poginuli general Abdulah al-Kulaibi, komandant 63. brigade garde i još šest vojnika.

I u Taezu, drugom po veličini gradu u Jemenu, gde takodje konstantno traju protesti, jedan civil je ubijen i pet je ranjeno u noćašnjem bombardovanju.

U međuvremenu, grupe mladih su najavile da danas planiraju protestni marš od logora na Trgu Promena na severu Sana ka južnom delu grada, gde se nalazi Salehova rezidencija.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend