Albumi

Red Hot Chili Peppers – I’m With You

Eklektični fanki pank veseljaci Red Hot Chili Peppers nikada nisu imali upečatljiviji omot za album, i nijedan nije bolje oslikavao svest članova benda o prekretničkoj situaciji u kojoj se on nalazi.

Na klinički beloj pozadini bez naziva grupe – samo jedna pilula a na njoj naslov albuma i muva. Pilula poručuje "Sa tobom sam" (I’m With You), pretpostavljeno svome konzumentu. Ružni insekt kao da ukazuje na šta će se konzument svesti pošto ga ovisnička ljubav obori i sagori.

Zbog takve vrste ljubavi, Anthony Kiedis i ostali članovi Peppersa, bivši i sadašnji, mnogo puta su bili nadomak pretvaranja u hranu za muve (jedan je to i postao – nesrećni gitarista Hilel Slovak), a kao posledica i bend je nekoliko puta bio nadomak raspada. Ali, uvek je preživljavao jer su ključni članovi, pevač Kiedis i basista Flea, nalazili snage da se izbore sa svojim demonima i drugim nepovoljnim okolnostima, i da hrabro nastave dalje, uprkos teškim gubicima kao što su Slovakova smrt (1988) i višestruki odlasci gitariste Johna Frusciantea (1992, 2009).

Sve kompozicije su inspirisane i drže se uglavnom rok teritorije uz blagu dozom psihodelije, a neke se s tipično kiedesovskim refrenima nameću za hitove u startu – prvi singl "The Adventures Of Rain Dance Maggie", drugi singl "Monarchy Of Roses", plesna "Even You Brutus", i balada "Brendan’s Death Song".

Možda najbolji primer novog zvuka je "Factory Of Faith", gde su bubanj i bas vodeći instrumenti, dok gitara boji sliku zanimljivim, iskričavim vinjetama i povremeno «zaprži čorbu» – bez preduvavanja. Kao da se talentovani Klinghoffer, inače Fruscianteov prijatelj, još stidi da pokaže svu svoju snagu, ostavljajući to za sledeći album.

U tom smislu, I’m With You treba shvatiti kao tranziciono ostvarenje, koji ne zvuči kao remek delo ili kao instant bestseler već je dostojanstveno uhodavanje i ispitivanje terena za (još jednu) novu muzičku fazu u razvoju Peppersa.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Ostale vesti iz ove kategorije

Kvalitet vazduha

Send this to a friend