FM Supermarket

Snagom volje i verom u sebe, osvaja se i krov sveta!

Ukoliko nešto jako želiš, imaj veru u sebe i doći ćeš do ostvarenja cilja! Rečenica koja najbolje karakteriše 29-godišnjeg Aleksandra Milosavljevića, za sada najmlađeg Požarevljanina koji je ostvario dvogodišnji san – osvajanje jednog od najviših svetskih vrhova Mont Blanc i uspeo da zabode zastavicu na 4810 metara nadmorske visine. Volja i želja bili su mu glavna pokretačka snaga, a kako je izgledao put do ostvarenja cilja, Aleksandar je ispričao prilikom gostovanja u Fm Supermarketu.

Da se jaka želja potpomognuta snagom volje ostvari i ispuni, primer je do sada najmlađi u grupi od trojice Požarevljana, koji su se popeli na planinski vrh Mon Blana (Mont Blanc),  pri zimskim uslovima, 29-godišnji Aleksandar Milosavljević.Dve godine sanjate o nečemu, pripremate se godinu dana i skoro ništa Vas ne može sprečiti da ostvarite cilj! Naravno, u granicama normale i bezbednosti“ , kaže osvajač Mon Blana.

Aklimatizacioni uspon, stepenik po stepenik, dodavanje 1000-1200 metara nadmorske visine, postepeno navikanje i pripremanje organizma na promenu i veliku nadmorsku visinu, kako organizam ne bi doživeo totalni šok, počeo da se brani i reaguje, usled čega bi došlo do promene i poremećaja celokupnog stanja organizma. Medicinske provere i odlično zdravstveno stanje, kao i psihofizički testovi koje smo morali da pređemo, bili su preduslov  za  polazak na put “, rekao je Aleksandar Milosavljević u Fm Supermarketu.  

Uz kompletnu alpinističku opremu, sedmorice avanturista, navezani na uže od 60 metara, krenula je 12. juna put osvajanja čuvene bele planine – Mont BlancPutešestvija koja je trajala 11 dana, od toga sam uspon i silazak sa Mont Blanca 5 dana. Prva stanica Slovenija i drugi najviši vrh Škrilatica. Iako uz loše vremenske uslove i 16 konstantnih mokrih sati, Škrilatica je savladana. „Drugi stepenik najviši vrh Italije, na 4061 nadmorske visineGrand Paradiso, gde smo proveli skoro čitav sat, što nam je poprilično pomoglo da izguramo čitavu stvar i osvojimo najviši vrh Alpa i zapadne Evrope,“ , ističe naš sagovornik.

Prava ekspedicija uvek ima i motivacionog vođutrenera. U ekspedicionom pohodu osvajanja Mont Blanca, Zoran Pavlović-Paća iz Predejana kao vodič, trener i motivator, testirao je sedmoricu članova ekspedicije kako prevazići potencijalne probleme sa opremom, koji se mogu javiti u samom usponu, ali i učio da ni u jednom trenutku ne smeju da  klonu i odustanu!

Koordinacija i kompaktnost  tima izuzetno su važni činioci u ovakvim situacijama. Iako svako jedinka za sebe, moramo delovati, razmišljati i biti kao jedno, jer smo i bukvalno, a i figurativno vezani jedni za druge! Morate verovati opremi, ekipi, sebi, bez psihičkih padova i žurbe” , kaže Aleksandar u Fm Supermarketu.  

Odmoranje tela i opuštanje na visini od 4200 m, dvadesetak sekundi poverenja i vere u led da se neće otopiti i popustiti. Pauza, plus marks pauza po potrebi članova na svakih pola sata kretanja – minut odmora. Ustajanje u ponoć, polazak u jedan sat posle ponoći i uspon po mrazu! Lagana ishrana, dosta ugljenih hidrata, ovsena kaša i supa za doručak i minimum četiri litra vode dnevno, bademi, lešnici, kikiriki, kako bi kanap izdržao, karakterisale su način života Aleksandra i ostatka ekspedicije, tokom 11 dana.

Najzanimljiviji detalj celokupne misije, dešava se upravo na deset metara od cilja. Bez žurbe, ubrzanja koraka, uz prenaglašene  emocije, koje naviru sve više i više. Zastavica zabodena, a Aleksandar ostvaruje dvogodišnji san. Kako kaže, osećaj je neprocenjiv!

Već u oktobru, bračni tandem AleksandarJelena, u planu imaju osvajanje najvišeg vrha Severne Afrike Jbel Toubkal, a u februaru i najviši vrh Afrike – Kilimandžaro. Najviši svetski vrh Mount Everest, sačekaće 7 do 8 godina.

Što se nas tiče, Aleksandar je već na krovu sveta. Ipak, Fm Supermarket zakazuje viđenje kroz 8 godina kada i najviši planininski vrh bude osvojen! Samo napred, čekamo te. 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend