FM Supermarket

U gostima kod Đurđa Brankovića! Teatar u tvrđavi

Zidovima smederevske tvrđave, od 6. do 11. jula, odjekivaće glasovi prvaka srpske pozorišne scene, režiserske note proslavljenih domaćih reditelja i rečenice velikih pisaca. Ambijentalni pozorišni festival u gradu proklete Jerine, ove godine po treći put. Teatar u tvrđavi na obroncima zidina Đurđa Brankovića, pod sloganom "Kretanje" sa kojim je i zaživeo, na letnjoj sceni Smederevske tvrđave. O detaljima u Fm Supermarketu govori Marija Aničić, PR Centra za kulturu Smederevo.

Treće izdanje ambijentalnog pozorišnog festivala Teatar u tvrđavi, ove godine proteći će u znaku velikih pisaca. „Na dvoru despota Đurđa Brankovića, u jedinstvenom ambijentu Malog grada Smederevske tvrđave, na repertoaru gradske kulturne manifestacije dela velikana svetske književnosti Šekspira, Brehta, uglednog britanskog autora Majkla Frejna, kao i značajnih domaćih stvaralaca Dobrice Ćosića, Brane Crnčevića, Branka Ćopića” ,  rekla je Marija Aničić, PR Centra za kulturu Smederevo.  

Na letnjoj pozornici  Malog grada tvrđave, igraće se predstave „Julije Cezar” , „Čovek je čovek”,  „Iza kulisa”,  „Valjevska bolnica”,  „Kafanica, sudnica, ludnica” i „Magareće godine”. „U pitanju su predstave koje su izašle u toku upravo završene pozorišne sezone, u pozorištima u Šapcu, Kruševcu, Zrenjaninu, Somboru i Beogradu, a ima i predstava koje su više godina na sceni, što samo svedoči o njihovom kvalitetu” , istakla je sagovornica Fm Supermarketa.

„Režirali su ih sigurno neki od najboljih i najznačajnijih reditelja današnjice sa naših prostora Jug Radivojević, Kokan Mladenović, Slavenko Staletović, Miroslav Trifunović, kao i jedna nova mlađa generacija reditelja, u kojoj su Marko Manojlović i Anđelka Nikolić, a publika u Smederevu na našoj letnjoj sceni, moći će da vidi glumce  poput  Zorana Cvijanovića, Gorana Jevtića, Aleksandra Radojičića, braću Sergeja i Baneta Trifunovića, Ivana i Anetu Tomašević, Marka Živića i druge”,  ističe PR smederevskog Centra za kulturu.

Na dan otvaranja festivala, 6. jula, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina gostuje na letnjoj sceni u Malom gradu sa predstavom „Čovek je čovek“ po scenariju Bertolta Brehta, a u režiji Anđelke Nikolić.

7. jul je u programu festivala, predstavljen  kao „porodični dan”  i rezervisan za publiku od 8 godina pa naviše. Delo Branka Ćopića, u režiji Marka Manojlovića, predstava i za roditelje i decu „Magareće godine“, u izvođenju pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda. 

8. jula posetioci festivala  Teatar u tvrđavi ponovo će uživati u izuzetnoj glumi članova beogradskog Pozorišta „Boško Buha“, ovoga puta u izvođenju jednog od najigranijih komada svetske dramaturgije, delu „Iza kulisa“  Majkla Frejna. Režija Jug Radivojević.

Na repertoaru Teatra u tvrđavi 9. jula je tragedija Vilijema Šekspira, predstava „Julije Cezar“, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića. U pitanju je koprodukcija Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac. 

10-ti jul rezervisan je za glumce Šabačkog pozorišta, koji će izvesti predstavu Brane Crnčevića „Kafanica, sudnica, ludnica“ ili „satirično kabaretsko farsična alegorija o uzrocima posrtanja kroz vreme našeg malog naroda“, rediteljsko ostvarenje Miroslava Trifunovića. 

Poslednja u nizu predstava, koja će 11. jula i zatvoriti ovogodišnje treće po redu izdanje pozorišnog festivala Teatar u tvrđavi je moderna i prijemčiva priča, još jedna kooprodukcija ovoga puta Kruševačkog pozorišta i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.  „Valjevska bolnica“, nastala prema trećem delu romana „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića, u režiji Slavenka Saletovića.  

Od komedije, satire, kabaretske farse, do klasične tragedije i moderne priče. Tako je najbolje opisati ovogodišnji Teatar u tvrđavi! Zato, neka Vam u mesečnom rasporedu period od 6. do 11. jula, bude obeležen kao vreme za odlazak u pozorište!

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend