FM Supermarket

Uživajte u najkraćoj noći tokom godine!

Danas, 173 - eg dana u godini, 21. juna u 00 sati i 34,2 minuta, kalendarski je počelo najtoplije i najopuštenije godišnje doba leto. Uživaćemo 93 dana u letu, koje će 22-og septembra 2016. u 16 sati i 22 minuta (po srednjeevropskom vremenu), smeniti jesen. Ono što je simbolika prvog dana leta jeste najduži dan i najkraća noć!

Dvadeset prvi jun! Datum kada je dan najduži u godini, a noć najkraća. Datum kada slavimo dolazak leta! Godišnje doba leto počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju dosegne najvišu tačku do koje može da dopre. Taj momenat se zove letnji solsticij (lat. sol = Sunce, sistere = stati) ili letnja dugodnevnica. Kod nas je počelo leto, a za komšije na južnoj Zemljinoj polulopti počela je zima.

Na dan početka leta Sunce je od Zemlje bilo udaljeno (152.027.098 km), a svetlosnom zraku da prevali tu razdaljinu treba 8 minuta i 27,11 sekundi. Naš jedini prirodni satelit Mesec, danas je star 5 dana, a nad našim horizonotom će provesti 9 sati i 36 minuta. Izašao je prethodnog dana u 20 časova i 19 minuta, a zalazi u 5 sati i 55 minuta. Letu se raduju svi – od 7 do 77!

Školarcijer počinje veliki, letnji raspust. Zaposleni jer je leto sezona godišnjih odmora. Penzioneri zbog boravka na otvorenom prostoru i svežem vazduhu. Od letnje toplote svi i sve se nekako opusti. Zato je i neko nepisano pravilo da je leto rezervisano za odmor, avanture, uživanje, prepuštanje i opuštanje.  

Dignite “sve četiri u vis”, jer je pred nama još jedna avantura, koju samo leto može da pruži.

A o kupalištima u Požarevcu i okolini, gde možete potražiti spas od predstojećih vrelih letnjih dana, detaljnije čitajte OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend