FM Supermarket

Vas je naučio Pažljivko, a vi naučite roditelje!

Zainteresovani, pažljivi, spremni na saradnju i interakciju-prvaci požarevačkih osnovnih škola ostavili su impresivan utisak na predstavnike Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije. Kampanja „Pažljivko“, u vidu saobraćajno–vaspitnog časa koju ABS realizuje za najmlađe, održana je u petak, 10. juna u Centru za kulturu, a po završetku predstave Branko Stamatović, predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, bio je gost Fm Supermarketa.

Interaktivno-edukativna predstava „Pažljivko“, najmlađim učesnicima u saobraćaju predstavljena je u petak 10.juna. Ljubimac klinaca i klinceza „Pažljivko“, oduševio je svojom predstavom požarevačke najmlađe, ukazavši im šta ne treba da rade i kako ne treba da se ponašaju u saobraćaju.

Sjajno je bilo danas u Požarevcu sa najmlađima. Svi znaju ko je „Pažljivko“ i odlično su reagovali, a ono što raduje je činjenica da oni već znaju kako da se ponašaju u saobraćaju„Pažljivko“ ih prvo pita određene lekcije, a na osnovu odgovora zaključuje se da itekako znaju kako treba pravilno da se ponašaju u saobraćaju. Nama je najbitnije da takva situacija ostane i da se deca zaista tako i ponašaju u saobraćaju“ , ističe Branko Stamatović, načelnik odeljenja za lokalne samouprave republičke Agencije za bezbednost saobraćaja.

Edukacija najmlađih o saobraćajnoj kulturi i bezbednom ponašanju u saobraćaju  je osnov svega. Od najmanjih nogu da izgrade i usvoje pravilne stavove i pravilan način ponašanja kako i šta treba da rade. Za prvake i njihov uzrast najprimerenija i najidealnija je predstava „Pažljivko“, a sam glumac, lik Pažljivko, omiljen je među klincima, oni ga prepoznaju, slušaju i veruju mu“, rekao je u Fm Supermarketu Branko Stamatović, predstavnik ABS-a.

Sama predstava je interakcija sa decom i učenje,  klincima je to prihvatljiv način koji daje zaista velike rezultate. Takođe urađeno je i šest crtanih filmova sa „Pažljivkom”uz preporuku roditeljima da ih puštaju svojoj deci, kako bi, zabavljajući se uz crtać, učili i gradili  kulturu ponašanja u saobraćaju.

Već šestu godinu zaredom, Agencija priprema knjigu „Pažljivkova pravila“ za sve prvake u Republici Srbiji, koji će ove godine biti prošireno, unapređeno izdanje, uz veći broj stranica i više obrađenih tema. U pitanju je ilustrovana knjiga – bukvar, oko 85 posto čine slike i kroz ilustraciju deci se objašnjavaju situacije u saobraćajukako da prelaze ulicu, da se kreću pored kolovoza kada postoji trotoar,  a kako kada ga nema,  ponašanje na semaforu…

Preporuka roditeljima je da rade sa decom, prvenstveno kroz knjigu, jer to je, na neki način i edukacija za roditelje! Knjiga sadrži već gotove materijale, ali i učitelji vaspitači treba da se uključe takođe, s obzirom da praksa pokazuje da ko ima ličnih afiniteta, kome je bliska tema, on radi sa detetom, a ostali ne” , ističe Branko Stamatović u Fm Supermarketu i dodaje da ne postoji uspostavljen sistem koji bi podrazumevao da se kroz nastavni program prolaze te teme.

Načelnik odeljenja za lokalne samouprave Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, ističe da konkretno u Požarevcu, tokom protekle 3 do 4 godinenije bilo poginule dece, što raduje naravno, ali s druge strane veliki je broj povređene dece, što je poprilično problematično i zabrinjavajuće! 

Povrede kod dece su diskutabilne, a razlika između  povreda  sa smrtnim posledicama i teškim i lakim povredama je jako mala. Ovaj podatak je svakako upozorenje da se mora posebno raditi sa njima. 

Kontinuiran rad sa decom, kojih se ne treba setiti samo 1. septembra, polugodišta su dva. Ponavljati  teme sa njima više puta, organizovati neke modele vršnjačke edukacijeunutrašnje seminare i razmenu iskustava međusobno za učitelje i vaspitače. Jer je saobraćaj svakodnevna pojava u kojoj smo svi učesnici!

Prema tome, klinci i klinceze – zahtevajte od roditelja da vas smeštaju u sigurnosna sedišta, da vama i sebi vezuju pojas,odlože mobilni telefon. Da se pobrinu za vašu sigurnost, a oni budu bezbedni učesnici u saobraćaju!

Na Vas je red da ih vaspitate o pravilima ponašanja u saobraćaju!

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend