Film Kultura

48.FEST sa Romanom Polanskim, Penelopom Kruz, Skarlet Johanson

Film "Jojo Rabbit" reditelja Taikija Vaititija (Taika Waititi) koji je dobio šest nominacija za nagradu Oskar, među kojima i onu za najbolju sporednu žensku ulogu koja je pripala glumici Skarlet Johanson, samo je jedan od intrigantnih naslova koji će se naći na predstojećem 48. FEST-u od 28. februara do 8. marta.

Beogradska publika imaće priliku da pogleda naslove različitih svetskih kinematografija, među kojima film „Optužujem“ proslavljenog reditelja Romana Polanskog sa Žanom Dižardenom u glavnoj ulozi, potom film „Osinja mreža“ sa Penelopom Kruz i Gaelom Garsijom Bernalom u naslovnim ulogama, ostvarenja „Plamena jeres“, „Počasni gost“, „Lucy in the Sky“, „Gloria Mundi“, „Istina“ sa Katrin Danev, Žilijet Binoš i Itanom Houkom, kao i domaćiefilmove „Otac“, „Sumrak u bečkom haustoru“.

Komedija „Jojo Rabbit“ kroz satiru smešta radnju fima u vreme Drugog svetskog rata, kada se pogled na svet nemačkog dečaka po imenu Jojo potpuno ruši, dok otkriva da njegova majka krije jevrejsku devojčicu na njihovom tavanu. Jojo mora da se suoči sa svojim slepim nacionalizmom, u čemu mu pomaže samo njegov imaginarni prijatelj Adolf Hitler.

Reditelj Olivije Asajas u francusko-špansko-belgijskoj koprodukciji „Osinja mreža“ govori o nekoliko kubanskih obaveštajaca koji se devedesetih godina predstavljaju kao disidenti. Prikazuju se događaji koji su imali ogroman uticaj na naša razmišljanja o teroru, trgovini drogom i međunarodnim odnosima.
Film je prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, a glavne uloge pripale su Penelopi Kruz, Gael Garsiji Bernalu, Edgaru Ramirezu i dr.

Film „Optužujem“ reditelja Romana Polanskog osvrće se na čuvenu aferu kada je 1895. godine mladi francuski oficir jevrejskog porekla Alfred Drajfus ražalovan zbog sumnje da je nemački špijun. Drajfus je osuđen na doživotno zatočeništvo na Đavoljem ostrvu. Među svedocima njegovog poniženja našao se i major Žorž Pikar, promovisan u načelnika kontraobaveštajne službe koja je pratila Drajfusa. Međutim, kada Pikar otkrije da se tajne i dalje odaju Nemcima upada u opasnu mrežu prevara i korupcije koje postaju pretnja, ne samo njegovoj časti nego i njegovom životu.

U Glavnom takmičarskom programu na ovogodišnjem FEST-u naći će se i francusko-italijanska drama „Gloria Mundi“ reditelja Roberta Gedigana koja je svetsku premijeru imala na Venecijanskom festivalu.

U Marselju se okuplja porodica povodom rođenja devojčice Glorije. Ali, uprkos radosti, mladi roditelji su u teškoj situaciji. Pokušavajući da sastave kraj s krajem, povezuju se sa Glorijinim dedom, koji je upravo izašao iz zatvora.

Iz regiona, od rediteljke Ines Tanović u okviru programa Specijalne projekcije naći će se film „Sin“, sa Uliksom Fehmijuom i Snežanom Bogdanović u glavnim ulogama.

Arman treba da napuni 18 godina. Kada je bio beba, usvojili su ga Jasna i Senad koji nisu mogli da imaju decu. Međutim, četiri godine kasnije, Jasna rađa Dadu. Arman se čitavog života teško nosi s činjenicom da je usvojen.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend