Kultura

Bez Andrićeve nagrade ove godine

Andrićeva nagrada za pripovetku ove godine neće biti dodeljena prvi put od ustanovljanja nagrade 1975. godine, saopštio je danas žiri.

Predsednik žirija Aleksandar Gatalica rekao je da je žiri u godini Andrićevog jubileja (2011.godina) odlučio da "podigne lestvicu", odnosno da je ove godine bilo dobrih zbirki pripovedaka, ali da nijedna nije zaslužila nagradu.

"Da je bila obična godina, a ne Andrićev jubilej, žiri bi dodelio nagradu", rekao je on.

Gatalica je dodao da je žiri odluku usvojio jednoglasno i da se nisu rukovodili političkim ili ideološkim razlozima, nego isključivo razlozima umetničke prirode.

Naveo je da je to drugi put da jedna od dve najznačajnije književne nagrade ne bude dodeljena i podsetio da Ninova nagrada 1959. godine nije dodeljena Miodragu Bulatoviću za roman "Crveni petao leti prema nebu", ali zbog političkih razloga, a da je ove godine reč bila isključivo o kvalitetu, bez politike i ideologije.

"Hteli smo da pošaljemo poruku i našim piscima. Ovo je opomena i nadamo se da će dati rezultate", rekao je Gatalica i dodao da pisci uglavnom mehanički zbrajaju pripovetke u zbirke i da je selekcija pripovedaka problematična.

U žiriju su, pored Gatalice, bili Mihajlo Pantić i Slobodan Vladušić.

U užem izboru za nagradu bile su zbirke pripovedaka Nikole Malovića, Lasla Blaškovića, Srđana V. Tešina i Andrije Matića.

Andrićeva nagrada dodeljuje se svake godine od kada je ustanovljena 1975. godine po testamentarnoj volji velikog pisca.

Ove godine se navršava 50 godina od kada je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost i 100 godina od objavljivanje njegove prve pesme, a sledeće godine navršava se 120 godina od rođenja Ive Andrića.

Upravnik Zadužbine Ive Andrića Dragan Dragojlović podsetio je da je povodom Andrićevog jubileja Narodna banka Srbije u opticaj pustila kovanice od 20 dinara sa Andrićevim likom.

Dragojlović je rekao i da je završena bibliografija Ive Andrića i najavio da će na predstojećem Beogradskom sajmu knjiga biti objavljena Andrićeva sabrana dela.

U Arhivu Jugoslavije danas je otvorena izložba "Ivo Andrić u diplomatiji", a u četvrtak će u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" biti otvorena izložba "Kako je tumačen Ivo Andrić", autorki Vuke Jeremić i Dragane Mihailović.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend