Kultura

Dani srpske filmske fantastike

Festival srpskog filma fantastike (FSFF) predstavlja od 13. do 16. oktobra u Beogradu raznovrstan žanrovski program, a osim što će ovogodišnje izdanje biti istovremeno i peto i šesto, budući da je prošle godine pauzirao, prvi put uvodi takmičarski program i biće održan u dve institucije - Domu omladine Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Pod sloganom "Od sumraka do svitanja", dvobroj 5/6 FSFF-a predstaviće i retrospektivu hrvatske filmske fantastike od SFRJ do danas. Ključna novina FSFF-a – takmičarski program za najbolji srpski film fantastike – podrazumeva dodelu nagrade "Koskar" u kategorijama za najbolji film, najbolju priču, najbolje specijalne efekte, specijalnu nagradu međunarodnog žirija i nagradu publike. Izgled nagrade "Koskar" osmislili su Stevan Aleksić i Nina Vujasin.

Žiri čine režiser Mladen Đorđević (Srbija), pisac i izdavač Goran Skrobonja i majstor za 3D efekte i animaciju Bogdan Lazar (Rumuniji), vlasnik Golem studija – najvećeg studija za 3D animaciju u Rumuniji, koji je i specijalni gost FSFF-a.

Na otvaranju FSFF-a, 13. oktobra, premijerno će biti prikazan u DOB-u akcioni horor film "Last Drop" u režiji Miroslava Lakobrije, srpskog majstora za specijalne efekte (Zona mrtvih, Srpski film, Život i smrt porno bande, Neprijatelj).

To ambiciozno ostvarenje sa Stevanom Aleksićem, Draškom Anđićem i Marijom Stojiljković u glavnim ulogama, prikazuje sukob srednjovekovnih vitezova i vampira. Snimano je u miljeu Petrovaradinske tvrđave i u napuštenom dvorcu porodice Špicer u Beočinu, u produkciji Dušana Bulića i Miroslava Lakobrije a u izvršnoj produkciji Aleksandre Kostić. Na premijeri će moći će da se vide makete, kostimi, minijature i drugi rekviziti korišćeni u tom filmu.

Srpsku premijeru imaće i na zatvaranju FSFF-a, 16. oktobra, igrano-animirani SF-horor film "E-Pigs", u režiji Petra Pašića, snimljen prema scenariju Dimitrija Vojnova, u koprodukciji sa Slovenijom i francusko-nemačkom televizijom Arte.

U sklopu specijalnog programa "Pogled na region", u Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće upriličena retrospektiva hrvatske filmske fantastike, a posetioci će moći da vidi stare klasike kao što su "Izbavitelj" Krste Papića, "Gosti iz galaksije" Dušana Vukotića, "Ritam zločina" i "Treći ključ" Zorana Tadića, ali i novija ostvarenja, poput "Živih i mrtvih" Kristijana Milića (2007), "The Show Must Go On" Nevia Marasovića (2010) i "Šume Summarum" Ivana Gorana Viteza (2010).

Kratki hrvatski filmovi novije proizvodnje moći će da se pogledaju u DOB-u, gde će uvodno predavanje o hrvatskim fantastičkim i horor ostvarenjima od SFRJ do danas održati 14. oktobra filmski kritičar i esejista Dejan Ognjanović.

U pratećem programu 15. oktobra biće održana tribina "Vanzemaljska inteligencija: Oni uskoro dolaze", na kojoj će govoriti Miroslav Kostić, a obuhvata i projekciju najuspelijih radova sa konkursa FSFF-a za "video svedočanstvo o poseti NLO-a Srbiji". Najbolji će biti ovenčan statuom koju je napravio Miroslav Lakobrija.

Tribina "Fantastične tajne Beograda" biće održana 14. oktobra (sala Amerikana), a Zoran Lj. Nikolić, poznat po knjizi "Beograd ispod Beograda", govoriće o malo poznatim činjenicama iz istorije glavnog grada Srbije, ali i o svom istraživačkom radu. Takođe, predstaviće svoj roman sa elementima fantastike "Grad tajni" (2011), koji je u izdanju "Lagune" doživeo treće izdanje za kratko vreme.

Dnevna karta za programe u DOB-u košta 150 dinara, dok za programe u Muzeju Jugoslovenske kinoteke karta košta 100 dinara po filmu. FSFF su osnovali Jovan Ristić i Miroslav Lakobrija, koji je i selektor. Kompletan progra FSFF-a preuzmite ovde (.doc).

FSFF se isprva održavao u sklopu konvencije ljubitelja fantastike BEOKON, ali je nastavio da postoji kao zasebna manifestacija. FSFF od marta 2006. godine putuje po gradovima i selima u Srbiji. Takođe, gostovao je u zemljama bivše Jugoslavije – Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a na stalnoj turneji imao je više od 30 stanica.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend