Kultura

Džon Lenon (9.oktobar 1940) – 70.godina od rođenja

Povodom 70.godišnjice od rođenja jedne od najslavnijih i najuticanijih ličnosti

Povodom 70.godišnjice od rođenja jedne od najslavnijih i najuticanijih ličnosti popularne kulture u svetu druge polovine 20. veka, člana "Bitlsa" Džona Lenona, u mnogim mestima u svetu, biti priređene prigodne manifestacije.

Joko Ono, Lenonova udovica i čuvar njegovog komercijalnog i muzičkog nasleđa, počeće obeležavanje godišnjice na Islandu gde će osvetliti zamisljenu Kulu mira u spomen na Džona Lenona i nastupiti zajedno sa njihovim sinom Šonom.
Istovremeno, Lenonov sin Džulijan s majkom Sintijom (prvom ženom Džona) otkriće u Lenonovom rodnom mestu Liverpulu spomenik podignut u slavu jedne od najvećih legendi rokenrola.

"Nowhere Boy", film o detinjstvu i ranoj mladosti Džona Lenona, pre nego što je postao slavan i bogat sa Bitlsima, pojaviće se u petak i subotu u američkim bioskopima, a dokumentarni film "LenonNYC" biće prikazan u Njujorku u kome je Lenon ubijen 8. decembra 1980. godine kada je imao samo 40 godina.

Lenon je čvrsto verovao da se rečima, muzikom i stalnim angažmanom svet može menjati na bolje i zato je bio i ostao idol pripadnika svih generacija koji i dalje veruju u njegovu poruku: "Vodite ljubav, a ne rat".

Bio je lider "čupavaca" iz Liverpula, "Bitlsa" – najpopularnije i najznačajnije grupe rok muzike koja je za deset godina (šezdesete godine 20. veka) postojanja porušila sve rekorde i postavila standarde popularne kulture koji ni do danas nisu prevaziđeni. "Bitlsi" su prodali više od milijardu ploča širom sveta.
Kada su se Bitlsi raspali 1970. godine, Džon Lenon je nastavio da piše pesme i osnovao Plastic Ono Band sa kojim je nastupao. U to vreme je nastala pesma "Imagine" koja je postala simbol protivljenja ratu u Vijetnamu. Džon Lenon se sa Polom Makartnijem smatra jednim od najuticajnijih tekstopisaca 20. veka. Muzički časopis "Q" izabrao je 2004. godine John Lennona za najveću rokenrol ikonu svih vremena.

Džon Lenon, simbol otpora i nepristajanja na malograđanske stavove i diktate moćnika, čvrsto je verovao da se rečima, muzikom i angažmanom svet može menjati nabolje.
Slavnog muzičara u decembru 1980. godine u Njujorku ubio Mark Dejvid Čepmen.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend