Kultura

Filmski fetival „Art fest“ 17. i 18. septembra u Požarevcu

ART FEST LOGO
Foto/ ART -FEST logo
Filmski festival Art fest“ posvećen  filmovima o umetnosti i umetnicima  ove godine biće održan u šest gradova, među kojima je i Požarevac.

Udruženje građana „Centar za gerilski film“ iz Beograda, posle nekoliko uspešnih filmskih projekata, pokreće novi filmski festival. ART FEST biće posvećen isključivo filmovima o umetnosti i umetnicima i ove godine će biti održan u šest gradova, navodi se u saopštenju ovog Udruženja.

Festival će u Požarevcu biti održan  17.  i 18. septembra sa početkom u 19 časova u Centru za kulturu.

U saopštenju se dalje navodi da će ovakva manifestacija, kao nova i originalna, imati više tačaka po kojima će se razlikovati, ne samo po tematici, od svih do sada poznatih u našoj zemlji: biće simultano održavan u više gradova Srbije, broj gradova koji bi učestvovali u jednom ovakvom festivalskom lancu (u budućnosti) nije ograničen, ali je važno da ima bar jednu veliku umetničku ličnost ili neko umetničko događanje po kome, ili po čemu, ga šira javnost prepoznaje,  svaki grad (ili selo)-učesnik ima svoj nezavisni žiri i dodeljuje svoja priznanja.

U konkurenciji mogu da budu sve vrste umetnosti ili umetnika o kojima je snimljen film: slikarstvo, skulptura, grafika, keramika, primenjena umetnost, umetnička muzika, pozorište, balet, opera, književnost (poezija i proza), film, fotografija, video-art, naiva (u svim oblastima), umetnički ples, arhitektura.

Osnovne vrednosti za kojima će se tragati su: originalnost, univerzalnost, unikatnost, humanost i istorijska vrednost.

Ove godine organizovan je takozvani „Nulti festival“, što znači da je inicijator ,,Centar za gerilski film“  odabrao filmove iz postojećeg arsenala poslednjih 10 godina i s tim programom napravio, u četiri dana, simulaciju (generalnu probu) budućeg festivala. Tek posle, s proverenim iskustvom, raspisivaće se konkursni poziv za iduću godinu, i to regionalnog karaktera.

Sufinansijer manifestcije je Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, a značajnu pomoć dao je i „Prijatelj festivala“, Izdavačka kuća 4S iz Beograda kao i Centar za kulturu Požarevac.- navodi se u saopštenju.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend