Kultura

Međunarodni dan pismenosti

Danas, 8. septembra, se obeležava Međunarodni dan pismenosti, a Srbija ga dočekuje sa oko 20 odsto stanovništva starijeg od 15 godina koje nije završilo osnovnu školu.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, Srbija broji oko milion ljudi, odnosno više od 20 odsto stanovništva starijeg od 15 godina, koje nije završilo osnovnu školu. Zvanična statistika pokazuje i da u Srbiji ima oko 50 odsto odraslih koji su završili samo osnovnu školu, ali su funkcionalno nepismeni.

Ministarstvo prosvete i nauke, uz pomoć Evropske unije, pokrenulo je projekat "Druga šansa" koji će omogućiti da stariji od petnaest godina završe osnovno i dobiju stručno obrazovanje, a za sada ima oko 2.800 prijavljenih polaznika.

Realizacija projekta počeće tokom septembra u 38 osnovnih škola, a Ministarstvo prosvete i nauke odabralo je ukupno 80 škola širom Srbije koje će biti uključene u obrazovanje odraslih. Oko 470 nastavnika i direktora škola obučeno je za rad sa starijom populacijom.

Za Projekat "Druga šansa" Evropska unija izdvojila je oko 4 miliona evra.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESCO, proglasila je 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend