Kultura

“Meša Selimović“ za Ludviga Bauera

Međunarodnu nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2010. godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije dobio je hrvatski autor Ludvig Bauer, saopštio je žiri.

Nagradu "Meša Selimović" Bauer je dobio za roman "Zavičaj, zaborav" (Fraktura, 2010).

U užem izboru za nagradu bili su i romani "Adio, kauboju" Olje Savićević Ivančević iz Hrvatske, "Treće poluvrijeme" Emira Imamovića Pirketa iz BiH, "Ljudi koji su sadili drveće" Josipa Mlakića iz BiH i "Hotel Zagorje" Ivane Simić Bodrožić iz Hrvatske.

Uži izbor sačinjen je od 16 romana koje su predložili selektori Zdenko Lešić iz BiH, Ivana Šojat Kuči iz Hrvatske, Pavle Goranović iz Crne Gore i Jasmina Vrbavac iz Srbije.

Iz Srbije za nagradu su bili nominovani romani "Početak bune protiv dahija" Svetislava Basare, "Oštar start" Miće Vujičića, "Mrtvo polje" Srdana Srdića, "Trezvenjaci na pijanoj lađi" Mirka Demića i "Pad Kolumbije" Saše Ilića.

Odluku o nagradi doneo je žiri u kojem su bili Miljenko Jergovič, Ferida Duraković, Enver Kazaz, Vladimir Arsenić i Andrej Nikolaidis.

Nagrada "Meša Selimović" tradicionalno se dodeljuje u okviru književnih susreta "Cum grano salis" koji se od 2001. održavaju u Tuzli, početkom septembra.

Prošle godine nagradu "Meša Selimović" dobila je Mirjana Đurđević iz Srbije za roman "Kaja, Beograd i dobri Amerikanac".

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend