Kultura

Milivoju u čast izložba fotografija i dokumentarni film „Spomen na glumca“

Foto/T.S. Izložba otvaranje glumačkih svečanosti
Povodom  četvrt veka trajanja  festivala “ Glumačke svečanosti  Milivoje Živanović u galeriji Obojene svetlosti Centra za kulturu Požarevac  svečano je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Pozorišni portreti Milivoja Živanovića" autorke Mirjane Odavić, kustosa Muzeja pozorišne umetnosti. Nakon otvaranja izložbe prikazan je i dokumentarni film “Spomen na glumca“, autora Novice Savića.

Izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović istakavši da će  fotografije izložene na ovoj izložbi dočarati  jednim delom veličinu talenta glumačkog barda Milivoja Živanovića, kojim je posredno proslavio i Požarevac.

Foto/T.S. Predrag Mijatović

Ove godine, u čast Milivoja Živanovića, pred nama nije defile najboljih predstava profesionalnih pozorišta, ali to svakako ne umanjuje značaj njegovog nasleđa koje tako ljubomorno čuvamo.  Epidemija koja je zahvatila čitav svet, promenila je navike i način života svih nas, ali nastavak tradicije je naša obaveza. Obaveza prema Milivoju i njegovim kolegama, prema publici, ali i prema onima koji će publika tek postati. Kovid nam ove godine, kao i prethodne, nije dozvolio da sa glumcima na sceni proslavimo ovu njihovu svetkovinu, ali ćemo prilagođenim programom, ipak to učiniti.“-rekao je Mijatović.

Prethodnih  godina svakog  2. aprila, na dan rođenja velikog  srpskog glumca Milivoja Živanovića,  organizovane su glumačke svečanosti  u njegovu čast. Ove godine zbog pandemije Korona virusa festival neće biti održan, ali će biti  prikazano pet filmova u čast Milivoja Živanovića.

Prisutnima se obratila i direktorka Centra za kulturu, Galina Perić  naglasivši da je uz pomoć Grada pripremljena i monografija ,,Sazvežđe Milivoja Živanovića”, autora Milivoja Mlađenovića, koja će biti predstavljena u dogledno vreme a izložba je samo jedan od načina da se Milivoje Živanović ne zaboravi.

Foto/T.S. Galina Perić direktorka CK

Izložba će nam kroz fotografije umetnika ukazati na ključne momente karijere i podsetiti na brojne uloge koje je snagom svog glumačkog dara doneo na scenu Milivoje Živanović. Skoro svakog 2. aprila, počev od 1995. godine, od početka Festivala, da su regularne okolnosti, nakon otvaranja jedne takve izložbe, a one su u vreme Glumačkih svečanosti uvek na visokom nivou i sa glumcem u fokusu, sada bismo, samo u večernjim satima nestrpljivo očekivali početak prve predstave u selekciji, uz pravu festivalsku atmosferu.”- istakla je Perić na otvaranju izložbe.

Nakon otvaranja izložbe, održana je projekcija filma Novice Savića pod nazivom „Spomen na glumca“, o 25 godina Festivala glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“. Tema dokumentranog filma je nastanak i razvoj ovog pozorišnog festivala posvećenom našem srpskom i jugoslovenskom pozorišnom, televizijskom i filmskom glumcu.

Foto/T.S. Novica Savić otvaranje glumačkih svečanosti

Kada su me pozvali iz Centra za kulturu i poverili mi ovaj projekat, nisam bio siguran da li ću imati dovoljno znanja i snage da o jednom takvom glumcu, o jednoj takvoj veličini, napravim dobar film, a sa druge strane i da na pravi način ispratim sve ono što se dešavalo u proteklih 25 godina, koliko traju Glumačke svečanosti u slavu Milivoja Živanovića. Potrudili smo se da izvučemo ono što je najbolje i najkarakterističnije, a u filmu se pojavljuju i mnogi glumci koji nažalost nisu više sa nama. Ideja je bila upravo to, da akcenat stavim na te glumačke veličine koje su obeležile ovih 25 godina Festivala. 

Ono što je meni kao čoveku  teško i krivo je to što glavni akter ovog filma,osnivač glumačkih svečanosti Milivoje Živanović, gospodin Milisav Milenković nije dočekao da vidi kraj filma.  To je jedino što u meni ostavlja jednu nedorečenost,  tugu i bol ali se nadam da će ovo što ćete videti u filmu na neki način biti omaž i njemu Milisavu Milenkoviću, kao i Milivoju Živanoviću i svim ljudima koji su prethodnih 25 godina stajali iza ovog festivala.“-rekao je autor filma, Novica Savić.

Predstavnici Centra za kulturu, članovi porodice, kao i predstavnici  lokalne samouprave Grada Požarevca  pre otvaranja izložbe i emitovanja filma,  položili su vence na Milivojev grob u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Cveće je položeno i pored kod spomen-biste slavnog glumca, koja se nalazi u „Sunčanom parku“ u Požarevcu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend