Kultura

Počela „Slobodna zona“. Šabić: Borba za ljudska prava je obaveza svih nas

Projekcijom filma "Leto" Kirila Serebrenikova u punoj velikoj sali Kombank dvorane, sinoć je počeo 14. Filmski festival "Slobodna zona", u okviru koga će do 12. novembra, u devet bioskopskih sala u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, biti prikazano 50 filmova, od toga 40 nacionalnih premijera.

Festival je otvorio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je rekao da privodi kraju 14 godina dug posao na uspostavljanju jedne državne institucije koja će biti gradjanima potrebna, a to je institucija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. 

„Slobodna zona takođe 14 godina radi sličan posao – bori se za ljudska prava, na dvostruko prepoznatljiv način. Prvo ne birajući atraktivne teme, već sučeljavajući se sa sa gorućim temama iz sfere ljudskih prava – počev od različitih oblika nesloboda do zastrašujućeg rasta desnog populizma, a s druge strane „Zona“ nas suočava sa dokumentima što je dragoceno u vreme u kome živimo i za koje je karakteristično lansiranje neistina, dezinformacija, laži, u vreme u kome se pokušava sa kreiranjem virtuelnog sveta“, istakao je Šabić. 

On je podsetio na sadržaj Deklaracije o pravima čoveka i građanina iz 1789. u čijoj preambuli piše „mi predstavnici francuskog naroda, uvereni u to da je nepoznavanje, nemar i prezir prema ljudskim pravima, izvor svih javnih zala i pokvarenosti vlada, rešili smo da potpišemo ovu deklaraciju da bi je svi imali pred očima – ljudi da bi bili svesni temelja svoje slobode, sudije da bi bili svesni temelja svoje obaveze i vlast da bi bila svesna smisla svog postojanja“. 

„Dva i po veka kasnije jako mnogo ljudi, posebno iz ove poslednje kategorije, nije u stanju da razume ovu strašno jednostavnu istinu i stvar je svih nas, koji želimo da poštujemo druge ljude i koji imamo potrebu za samopoštovanje, da ih stalno na tu istinu podsećamo i mislim da „Slobodna zona“ to čini na jako dobar načn“, rekao je Šabić. 

Publiku je putem video poruke pozdravio glumac Teo Ju, koji tumači glavnu ulogu u filmu „Leto“ i koji je izrazio uverenje da će im se film dopasti jer je, kako je naglasio, sjajan. 

„Žao mi je što večeras nisam mogao da prisustvujem otvaranju zbog obaveza oko snmanja. Šaljem vam puno ljubavi iz Koreje“, rekao je Ju.  Direktor festivala i koselektor međunarodne selekcije Rajko Petrović najavio je angažovane filmove iz celog sveta, dokumentarne i igrane, a koselektorka Branka Pavlović je podsetila da filmovi „Slobodne zone“ uvek inspirišu na razmišljanje i akciju. 

„Ken Louč je jednom prilikom rekao da svi koji se bave filmom imaju samo jednu obavezu – obavezu prema istini, a junak jednog od filmova iz ovogodišnje selekcije kaže: Nikad nemoj prestati da postavljaš pitanja. To i vama želim“, poručila je Pavlović publici. 

Najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji izabraće žiri koji čine direktorka Međunarodnog festivala ljudskih prava u Nirnbergu Andrea Kun, hrvatski reditelj Ognjen Sviličić i novinar i pisac Dragan Jovićević. 

O najboljem angažovanom filmu u regionalnoj selekciji i o nagradi „Human Rights“ odlučivaće koordinator međunarodnog programa „Movies that Matter“ Erik van de Gisen iz Holandije, hrvatska rediteljka Eva Kraljević i reditelj Dragan von Petrović. 

Biće dodeljene i nagrada za najbolji film u selekciji „14 plus“ i nagrada publike. U pretaćem programu biće organizovane dve panel diskusije o filmovima „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića i „Crna senka zelene energije“ Dragana Gmizića, radionica „Pravni izazovi istraživačkog novinarstva u filmskom i tv dokumentarizmu“, koju će voditi Tomislav Pulić i Robert Tomić Zuber, zatim razgovor sa protagonistima filma „Beskonačni fudbal“ rumunskog reditelja Korneliu Porumbojua i program „Na kafi sa autorima“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend