Kultura

Septembarski susreti pisaca

Beogradski međunarodni susreti pisaca, 48. po redu, održaće se od 7. do 12. septembra u Beogradu i drugim gradovima Srbije, uz učešće 31 pisca iz 17 zemalja.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, cilj susreta pisaca, mahom iz regiona, je podizanje „nametnutih rampi" između ljudi i država koje odgovaraju političarima i nacionalističkim interesima koji nisu iživljeni.

„Mi pisci želimo da doprinesemo miru koji je preduslov svakog stvaranja", rekao je Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije koje organizuje skup.

On je dodao da je cilj susreta menjanje iskrivljene slike o Srbiji koju ima svet i pozvao zvaničnike da više ulažu u kulturu, uključujući i susrete pisaca nekada poznate kao Oktobarski susreti pisaca.

„Ne treba marginalizovati kulturu i književnost. Bez književnosti nema slobode, a bez slobode nema promena", poručio je Andrić i dodao da su susreti, iako su ministarstvo kulture i grad učestvovali sa 300.000 odnosno 200.000 dinara, u najvećom meri realizovani zahvaljujući pomoći pojedinaca.

Na konferenciji je i najavljeno da su ovogodišnji dobitnici „Povelje Morave" japanska pesnikinja Kajoko Jamasaki i domaći autor Srba Ignjatović. Njima će nagrade biti dodeljene u nedelju, 11. septembra, tokom Mrčajevskih pesničkih susreta.

Ovogodišnje susrete pisaca zvanično će otvoriti u petak, 9. septembra, u Centru „Sava" ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

U subotu će biti organizovano druženje sa piscima na Zemunskom keju i plovidba gostiju Dunavom, dok će u nedelju grupe pisaca posetiti više gradova u Srbiji da bi se na kraju svi okupili u Mrčajevcima na dodeli nagrada.

Među gostima ovogodišnjim susreta su pesnikinje iz Italije Fortuna dela Porta, Marija Gracija Maramoti, Monika Oznata, dramski pisac i pesnik iz Makedonije Jordan Plevneš, slovenački pesnici Niko Grafenauer i Marjan Strojan, kao i autorka iz Ukrajine Ana Bagrjana.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend