Kultura

Sinema komunisto nagrađen u Čikagu

Film "Sinema komunisto" Mile Turajlić dobio je nagradu "Gold Hugo" za najbolji dokumentarni film na 47. Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu, saopštili su producenti.

Debitanstki film Turajlićeve bio je u konkurenciji 15 dokumentarnih ostvarenja, među kojima su i najnovija dela čuvenih autora poput Vima Vendersa i Vernera Hercoga.

U obrzloženju žirija je navedeno da film "Sinema komunisto" predstavlja "fantastično prožimanje forme i sadržaja, pri čemu se kinematografija koristi i kao metafora i kao sredstvo pričanja ove jedinstvene nacionalne i kulturne, ali i lične istorije".

"Arhivski i savremeni materijal je vešto isprepletan stvarajući istovremeno intimno, ali i univerzalno filmsko ostvarenje", ocenio je žiri.

Projekcije filma Mile Turajlić, jedinog filma iz Srbije na ovogodišnjem čikaškom festivalu, bile su rasprodate, a listovi "Čikago Rider" (Chicago Reader) i "Tajm aut" (Time Out) preporučili su publici da pogleda "Sinema komunisto".

Film će biti ponovo prikazan 19. oktobra, na završnoj večeri festivala u okviru projekcija nagrađenih filmova.

Selekcija ovogodišnjeg izdanja manifestacije, sa više od 180 igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova, okarakterisano je kao najkvalitetnije u protekloj dekadi.

Međunarodni filmski festival u Čikagu je najstariji takmičarski filmski festival u Severnoj Americi. Osnovao ga je 1964. Majkl Kuca, kao alternativu komercijalnoj holivudskoj produkciji koja je preoladavala u domaćim bioskopima.

"Sinema komunisto" će tokom oktobra biti prikazan u Lisabonu (Portugal), Bergenu (Norveška), Stanfordu (Kalifornija) i Monpeljeu (Francuska), a u novembru planirane su projekcije na festivalima u Australiji, Španiji, Nemačkoj, Holandiji i Slovačkoj.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend